BAOS- Brachycephal légúti obstrukciós szindróma

Hazánkban egyre népszerűbbnek számítanak a mopszok, francia-, és angol bulldogok, boston terrierek illetve egyéb “rövidorrú” kutyafajták. Ezek a kutyák azonban sajnos sok egészségügyi problémát hordoznak magukban, megfizetve különleges kinézetükért.

 

Mit értünk ezen? 

A következetlen szelekciós tenyésztés (és sajnos leginkább szaporítás) során a kutyák koponyahossza egyre rövidül, viszont az orr- és szájüregben található lágyszövetek nem rövidülnek ezzel párhuzamosan.

A feltorlódott lágyszövetek elzáródást okozhatnak, így a kutyák légzését nehezítik. Az erőltett légzés fokozott izommunkával jár, ami tovább súlyosbítja a oxigénhiányos állapotot.

Az esetek döntő részében a kutyák orrnyílásai szűkebbek, a lágyszájpadlásuk pedig hosszabb és vastagabb, mint normál koponyaalakulású társaik esetében, ami akadályozza légzésüket.

 

Mikor jelentkezik? 

Leginkább meleg nyári és tavaszi időszakban fordulhatnak elő életet veszélyeztető helyzetek, mikor a kutyák légszomja olyan súlyossá válik, hogy csak azonnali állatorvosi beavatkozás mentheti meg az állat életét.

A stresszhelyzet ( utazás, új környezet, kutyák társasága stb.) illetve a túlzott izgatottság (játék, a tulajdonos jelenléte, séta, stb.) viszont az év bármely szakaszában súlyos heyzetet idézhetnek elő.

 

Mik a tünetek?

  • A légúti tünetek ( izgalom hatására köhögés, fuldoklás, nyugalmi állapotban is történő horkolás, röfögés, hörgés)
  • az esetek nagy részében emésztőszervi tünetekkel is járnak (öklendezés, hányás),
  • illetve súlyos esetben a nehezített légvétel miatt ájulás is előfordulhat

 

Kezelés

A különböző kórképekből álló megbetegedés kezelése

  • konzervatív terápiával ideiglenesen fenntartható ( gyulladáscsökkentők, gyomorvédelem) de,
  • hosszútávú javulást nagyobb eséllyel sebészi beavatkozással érhetünk csak el

 

Az orrnyílások és a lágyszájpadlás plasztikázása elősegíti a légcsere akadálymentesebb végrehajtását. A beavatkozás kiegészíthető lenne a madulák és gégetasakok eltávolításával is, de a plusz sebészi manipuláció legutóbbi kutatások szerint nem jár nagyobb eredményességgel.

Az ún. “rhinoplasztika”, vagyis orrnyílásplasztika során a kutyák orrcimpáján ejtett bemetszésekkel egy kis területet távolítunk el majd pár varrattal egyesítjük a sebszéleket, így tágabb orrnyílásukon keresztül a kutyák könnyebben lélegezhetnek.

A meghosszabbodott és megvastagodott lágyszájpadlást rövidítése és vékonyítása szintén a légzés könnyítését támogatja.

A műtéti beavatkozás után komplikációmentes esetben is kórházi megfigyelésre van szükség legalább egy napig. Az orrcimpákban található varratokat 10-12 nap elteltével eltávolítjuk, addig gallér viselése szükséges.

 

A brachycephal légúti obstrukciós szindróma (röviden BAOS) igen összetett eredetű megbetegedés, a két sebészi eljárással a tüneteket okozó elváltozásoknak csak egy részén javíthatunk. A beavatkozástól teljes mértékű javulást várni nem szabad, de a kutyák életminőségét eddigi eredményeink szerint jelentősen javíthatjuk, sokszor tünetmentes állapot érhető el.

 

/Összeállította: dr. Máthé Tamara/