Hogyan bírd több folyadék felvételre cicádat?

Kutyák és macskák körében is előfordulnak alsó húgyúti megbetegedések, melyeknél legtöbb esetben jótékony a minél több folyadék felvétele.

Cicák esetén ezt nehéz elérni, mert alapvetően keveset isznak. 

Hólyaggyulladás esetén viszont, legyen az steril FIC vagy ritkább bakteriális, nagyon hasznos a bőséges folyadék felvétele.

Az ekkor javasolt rendszeres intravénás infúziózás mellett be lehet vetni különféle trükköket, amelyek segítségével több folyadék felvételére inspirálhatjuk cicánkat.

  • Kísérletezzünk az itatásra használatos tálkák méreteivel és anyagával. Egyes egyedek a műanyag, míg mások a porelán vagy üveg tálkákból isznak szívesebben. A méret sem lehet lényeg számukra. Próbáljuk ki a nagyobb és kisebb tányérkákat egyaránt is.
  • A lakásban több, különböző helyre helyezzünk el itató edényeket.
  • A víz ízesítésére is tehetünk egy próbát. Cseppentsük egy kis konzerv levet, hús levet, vagy pár ml tejet az itatós edénykéjébe. (Feltéve, ha nem okoz a cicánknál hasmenést a rendes tej)
  • Vannak cicák, akik az állottabb, több napos vizet fogyasztják szívesebben, míg mások a friss vizet. Utóbbi esetben tanácsos naponta többször kimosni a tálkát és kicserélni a vizet.
  • Használjunk csobogókat. Több cica sokkal több folyadékot vesz fel ilyen formában, mint álló vizes tálkákból. Másik hasonló, bár extrémebb megoldás a csepegő csap beállítása.
  • A táplálékot illetően az alsó hugyúti megbetegedések esetén a nedves eleségek etetése jótékonyabb hatású, mint a száraz. Sajnos a mérlegnek két oldala van, hiszen a fogazatnak viszont a száraz eleség kedvezőbb. Ha cicánk jobban kedveli a száraz tápot, és egyúttal olyan alsó hugyúti betegsége van, melyre a több folyadék felvétel a javasolt, mindenképp nedvesítve kapja meg száraz eleségét.

A cicák lelkivilágát olykor nehéz kiismerni.

Néha igazán extrém dolgokért rajonganak, és számunkra érthetetlen, rejtett dolgok okoznak stresszt, frusztrációt számukra, amik rosszabb esetben meg is betegíthetik.

Minden egyed más és más, így gazdiknak kell figyelni az apró részletekre és jelekre.

 

Írta: dr. Rózsa- Kovács Gabriella