Karácsonyi veszélyek, avagy mit ne egyen kedvencünk az ünnepek alatt…és máskor se!

Az ünnepek alatti, illetve azt megelőző nagy sürgés- forgás bizony nem csak számunkra, hanem kedvenceink számára is megterhelő időszak lehet. Akár már ez a stressz is kiváltó oka lehet hasmenéses, vagy ingerlékenyebb napoknak. 

No de nézzük mik azok az ehető, mégis mérgező, vagy szép és nem is ehető dolgok, amikre fokozottan oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük az állatorvost az Ünnepek alatt. 

Az ünnepek környékén kedvenceink sok veszélynek vannak kitéve mind a konyhában, mind az előkészületek során.

 Az alábbiakban felsorolunk néhány, egészségüket veszélyeztető tényezőt:

 

ÉTELEK:

A karácsonyi vacsora készítése közben és elfogyasztása után gyakran csurran-cseppen néhány falat négylábúink számára is. 

Ha a maradékot a kutyák, cicák eszik meg, feltétlenül figyelni kell arra, hogy véletlen se adjunk  nekik romlott ételt, hiszen ezek náluk is gyomorrontáshoz, bélgyulladáshoz vezethetnek.

A maradékok etetése egyébként is gyakran kiválthat hányást, hasmenést.

Fontos tényező még, hogy ne tartalmazzon CSONTot, mert az általános elképzeléssel ellentétben, a csont nem feltétlen kutyának való eledel, súlyos nyelőcsősérülést és bélelzáródást okozhat. Egy rosszul megrágott csont akár át is lyukaszthatja a belek falát, ami azonnali állatorvosi beavatkozást igényel! 

A ZSÍROS ÉTELEKadása hasnyálmirigygyulladáshoz vezethet, ami életet veszélyeztető állapotot eredményezhet.

Tünetek: hasmenés, hányás, láz, súlyos hasi fájdalom

Gyakran előfordul, hogy az ünnepek alatt kissé mértéktelenné válnak a karácsonyi reggelik, ebédek és vacsorák véget nem érő sokasága, sőt szinte végtelen folyamata. Ennek kapcsán kedvenceinkről is elmondhatjuk, hogy ebben az időszakban az esetleges túletetés a gyomor megterhelése, hányást, hasmenést idézhet elő. 

Néhány konkrétum kiemelve: 

HAGYMA és hagyma tartalmú ételek fogyasztása a vörösvértestek károsodását (haemolitikus anaemiát) okozhatja.

Hal: gyakoriak a halszálka elakadások torokban, nyelőcsőben, vagy akár még mélyebben is. 

Kocsonya: a kocsonya csontok pár napon belül igen súlyos bélelzáródást okozhatnak, még akkor is ha az állat megrágja őket. Sok esetben azonban meg sem rágják és a kisebb kocsonya csontokat egyben nyelik le. Ennek következtében akár már a nyelőcsőben is eltömődhet vagy a belekben is elakadhat, vagy a gyomorban is összeállhat… Következménye halálos kimenetelű is lehet! 

Ételekbn felejtett hústűket, fogpiszkálókat ki sem fejteném.  

 

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK, EGYEBEK

Kedvenceink számára mérgező étel a CSOKOLÁDÉ, ami teobromin tartalma miatt májkárosító hatású.

A KAKAÓ stimulálja az idegrendszert és a szívet, tehát a magas kakaótartalmú, étcsokik a legleglegelkerülendők. Persze mást se kapjon! 

Tünetek: túlmozgás, hányás, hasmenés, megnövekedett pulzusszám, rohamok, remegés, vagy halál! 

A mesterséges édesítőszerek, mint például a XILIT(xylitol-NYÍRFACUKOR), melyek egyre gyakrabban használt szerek az alternatív étkezésekben, már kis mennyiségben halált okozhatnak (sokan nem tudják, hogy a rágógumik is tartalmazzák, már pár szem elfogyasztása halálos lehet). Hirtelen vérnyomáscsökkenést okoz.

Tünetek: hányás, levertség, koordináció hiánya, rohamok

A SZŐLŐ(és ugyanígy a MAZSOLA) elfogyasztása súlyos vesekárosodást okozhat.

Az AVOKÁDÓés a MAKADÁMDIÓszintén egészségkárosító hatásúak.

 

SZALONCUKOR, csoki CSOMAGOLÁS:

Mondani sem kell, hogy a csomagolás általában nem emészthető, lenyelése bélelzáródást okozhat. Plusz, a szaloncukor felfüggesztő drót, szintén nem emészthető, lenyelve elég sok galibát okozhat. 

 

Egyéb:

A KÁVÉ koffeintartalma szintén mérgező.

Vigyázzunk, hogy kedvencünk nehogy hozzáférhessen az ALKOHOLtartalú italokhoz. Stimulálja az idegrendszert és a szívet.

Tünetek: gyomorrontás, levertség, koordinációs zavarok, nehézlégzés, remegés akár kóma.  

 

Karácsonyi dísznövények:

  • Mikulásvirág
  • Karácsonyi kaktusz
  • Fagyöngy
  • Magyal

MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK, megrágásuk, elfogyasztásuk hányást, hasmenést, szívritmus zavart okozhat.

 

Gyakori problémát jelentenek még a karácsonyi DEKORÁCIÓS ELEMEK is: üvegdíszek, szalagdíszek, elektromos fényfüzérek. Szépek, nem finomak és bélelzáródást, súlyos sérüléseket okozhatnak ha nem figyelünk eléggé.

HUMÁN GYÓGYSZEREK: semmi esetre sem kezeljük otthon kedvenceinket saját gyógyszereinkkel!!! de ha esetleg valamiképp mégis hozzájutott, azonnal keressük fel állatorvosunkat! Fontos tudni, hogy ami az embereknek adott esetben jótékony hatású orvosság, az állataink halálos méreg is lehet. 

 

Fontos, hogy az ünnepek során előre tájékozódjunk az ügyeletes állatorvosok elérhetőségéről, hogy esetleges baleset vagy rosszullét során mihamarabb segítséget nyújthassuk kedvencünknek.

 

Összeállította: Máthé Tamara