Kullancsok és az általuk terjesztett betegségek

 

A kullancsok hazánkban is igen elterjedt populációja elsősorban emlősök, egyes esetekben hüllők, és madarak vérét szívva táplálkozik. Ezek az ízeltlábú ektoparaziták a tévhittel ellentétben akár télen is előfordulhatnak, hiszen életképességüket elsősorban a környezet nedvesség tartalma befolyásolja, és nem a hőmérséklet. Így kullancsokkal, és az általuk terjesztett betegségekkel az enyhe csapadékos téli hónapokban is találkozhatunk.

Sajnos kedvenceink nem csak egy nagyobb kirándulás alkalmával kerülhetnek veszélybe, hiszen a legtöbb kertben, és a kisebb városi parkban is találkozhatunk velük.


Legfontosabb kullancsok által terjesztett betegségek:

 

Lyme-kór:

Sokban hasonlít az emberi megbetegedéshez: nem specifikusak a tünetek,  A tünetek a nehezen csillapítható láztól a bénuláson át az ízületgyulladásig, szívbelhártya-gyulladásig terjedhetnek. Kezelhető, de nem mindig gyógyítható meg teljesen. Jó hír, hogy hatékony védőoltás van ellene, melyet külön kell kérnie állatorvosától, mert az évenkénti kombinált oltás ezt nem tartalmazza.

Hordozója a vörös-fekete színű Ixodes ricinus kullancsfajta.

Először általában a csípés helyén kialakuló gyűrű alakú kiütés jelzi, hogy a kórokozó bejutott a szervezetbe, később a közérzet leromlása, ízületi fájdalmak, szívkárosodás alakul ki.

Kutyáinkban sántítás, hullámzó láz, közérzeti romlás figyelhető meg.

A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek.

Fontos, hogy a kezelést még a súlyosabb tünetek kialakulása előtt megkezdjük. 

Vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni és a kórokozót nem mindig lehet teljesen kiirtani a szervezetből. A kezelést követzően hosszan tartó gyógyulással és számos lehetséges szövődménnyel lehet számolni.

Szerencsére hatékony védőoltás van ellene, melyet külön kell kérnie állatorvostól, mert az évenkénti kombinált oltás ezt nem tartalmazza!

 

 

Babéziózis

A babézia hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancsok által terjesztett betegség.

A kutyák babéziózisát a Babesia canis nevű egysejtű parazita okozza, melyet a Dermacentor reticulatus kullancsfajta juttat be a kutyák vérkeringésébe.   A kórokozó a kutyák vörösvérsejtjeiben élősködik, emiatt a vörösvérsejtek szétesnek, így a beteg vérfogyottá válik. A kioldódó vérfestéket a vese választja, ki eközben azonban folyamatos károsodást szenved, és akár le is állhat.

A betegség lappangási ideje 1-2 hét is lehet, majd a kutya hirtelen súlyosan belázasodik (40 °C fölött), kedvetlen lesz, 1-2 napon belül a vizelete barnássá válik.

Hányás hasmenés, idegrendszeri tünetetek is kialakulhatnak. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hiszen a betegség kezelés nélkül az állat életét veszélyezteti.

Korai felismerés, és azonnali speciális kezelés alkalmazását követően az állatoknak jó esélyük van a gyógyulásra.

A betegségen való átesés azonban védettséget nem ad, azt bármikor újra elkaphatja az állat.

Klinikai tapasztalatok alapján a betegség három megjelenési formáját lehet elkülöníteni (akut, klasszikus, krónikus).

Vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni. 

 

  • Akut lefolyású babesiosis

Tünetei:

Hirtelen jelentkező magas láz (40- 41 °C), nagyfokú elesettség, lép megnagyobbodás, szabad szemmel látható vérfesték vizelés még nincs.

  • „Klasszikus” lefolyású babesiosis

Tünetei: 

Lázas állapot 2-3 napig, lép megnagyobbodás, vérfogyottság, citromsárga nyálkahártyák, vérfesték vizelés, „gyengülő” veseműködés.

  • Krónikus lefolyású babesiosis

Tünetei: 

Hetekig tartó váltakozó lázas-láztalan állapot, enyhe fokú vérfogyottság, lép megnagyobbodás.

Vérfesték vizelés nem tapasztalható. Az ok kétféle lehet, vagy az immunrendszer „lépést” tart a fertőzéssel vagy egy másik típus a kiváltó ok. Ez utóbbi kórokozót (ún. „kisbabesia”) szórványos esetben, hazánkban is diagnosztizálák.

 

Tularémia, nyúlpestis

A csípés helyén fájdalmas bőrfekély alakul ki, majd a nyirokcsomók megnagyobbodnak, tüdőgyulladás és más tünetek figyelhetőek meg. A betegség kezelés nélkül akár végzetes is lehet.

 

Vírusos kullancs encephalitis (agyvelő- és agy­hártyagyulladás):

Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom stb.

Kórokozója elsősorban az embert, ritkábban a kutyát is megbetegíti.

Azonnali orvosi ellátást igényel

 

Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz):

Fő tünetei: láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, ízületi és izomfájdalmak stb.

A kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság figyelhető meg a betegen, plusz íny- és orrvérzés.

Az ember és a háziállat (elsősorban kutya) betegsége.

 


 

A kullancsok által terjesztett betegségek, mint láthattuk akár kedvenceink életébe is kerülhetnek.

Felelős állattartóként a mi feladatunk megvédeni őket ezektől.

A lehető legjobb megoldás az egész évben tartó megelőzés!

 

Szerencsére ma már több lehetőség közül is választhatunk, hiszen a kullancsok elleni védekezésre már többféle készítmény is forgalomban van (nyakörv, cseppek, tabletta, spray), és a kutyák, macskák rendszeres átvizsgálása is nagyon fontos.

Kedvence számára legmegfelelőbb védekezési módszer kiválasztásához kérje állatorvosaink segítségét!