Kullancsok és az általuk terjesztett betegségek

 

A kullancsok hazánkban is igen elterjedt populációja elsősorban emlősök, egyes esetekben hüllők, és madarak vérét szívva táplálkozik. Ezek az ízeltlábú ektoparaziták a tévhittel ellentétben akár télen is előfordulhatnak, hiszen életképességüket első sorban a környezet nedvesség tartalma befolyásolja, és nem a hőmérséklet. Így kullancsokkal, és az általuk terjesztett betegségekkel az enyhe csapadékos téli hónapokban is találkozhatunk. Kedvenceink nem csak egy nagyobb kirándulás alkalmával kerülhetnek veszélybe, hiszen mára már a legtöbb kertben, és a kisebb városi parkban is találkozhatunk velük.

Legfontosabb kullancsok által terjesztett betegségek:

Lyme-kór: Hordozója a vörös-fekete színű Ixodes ricinus kullancsfajta. Először általában a csípés helyén kialakuló gyűrű alakú kiütés jelzi, hogy a kórokozó bejutott a szervezetbe, később a közérzet leromlása, ízületi fájdalmak, szívkárosodás alakul ki. Kutyáinkban sántítás, hullámzó láz, közérzeti romlás figyelhető meg. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek. Fontos, hogy a kezelést még a súlyosabb tünetek kialakulása előtt megkezdjük. 

Tularémia, nyúlpestis: A csípés helyén fájdalmas bőrfekély alakul ki, majd a nyirokcsomók megnagyobbodnak, tüdőgyulladás és más tünetek figyelhetőek meg. A betegség kezelés nélkül akár végzetes is lehet.

 

Vírusos kullancs encephalitis: A betegség magas lázzal, zavart viselkedéssel, tarkómerevséggel jár.  Ilyenkor is azonnali orvosi ellátásra van szükség.

Babéziózis:  A babézia hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancsok által terjesztett betegség. A kutyák babéziózisát a Babesia canis nevű egysejtű parazita okozza, melyet a Dermacentor reticulatus kullancsfajta juttat be a kutyák vérkeringésébe.   A kórokozó a kutyák vörösvérsejtjeiben élősködik, emiatt a vörösvérsejtek szétesnek, így a beteg vérfogyottá válik. A kioldódó vérfestéket a vese választja, ki eközben azonban folyamatos károsodást szenved, és akár le is állhat. A betegség lappangási ideje 1-2 hét is lehet, majd a kutya hirtelen súlyosan belázasodik (40 °C fölött), kedvetlen lesz, 1-2 napon belül a vizelete barnássá válik. Hányás hasmenés, idegrendszeri tünetetek is kialakulhatnak. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hiszen a betegség kezelés nélkül az állat életét veszélyezteti. Korai felismerés, és azonnali speciális kezelés alkalmazását követően az állatoknak jó esélyük van a gyógyulásra. A betegségen való átesés azonban védettséget nem ad, azt bármikor újra elkaphatja az állat.

 

A kullancsok által terjesztett betegségek, mint láthattuk akár kedvenceink életébe is kerülhetnek. Gondos gazdiként a mi feladatunk megvédeni őket ezektől. Szerencsére ma már több lehetőség közül is választhatunk, hiszen a kullancsok elleni védekezésre már többféle készítmény is forgalomban van (nyakörv, cseppek, tabletta, spray), és a kutyák, macskák rendszeres átvizsgálása is nagyon fontos. Kedvence számára legmegfelelőbb védekezési módszer kiválasztásához kérje állatorvosaink segítségét!