Kutyák- és macskák eleségallergiája

 

Az utóbbi évek egyik leggyakrabban előforduló bőr problémáinak egyike, mely az eleség valamely összetevőjére adott allergiás válaszreakció miatt alakul ki. Általában a táplálékban lévő fehérjék váltják ki a jellemzően viszketegséggel, egyéb bőrtünetekkel, vagy akár külső hallójárat gyulladásával járó tüneteket. Bizonyos esetben gyomor-, bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak.

 

 • Kutyák leggyakoribb táplálék allergénjei: csirke, tojás, marha, tej    
 • Macskák leggyakoribb táplálék allergénjei: hal, tej, tojás

 

Kutyák és macskák esetében is előfordulhat, hogy egyes alsóbb kategóriás gyári tápok valamely egyéb összetevői (szénhidrátok, adalékanyagok) okozzák az allergiás bőrbetegség kialakulását.

 

Diagnózis és kezelés

Az eleségallergia egyetlen megbízható diagnosztizálási módja, mely gyógykezelése is egyben, a 6-10 héten át tartott ELIMINÁCIÓS monodiéta betartása. Ellentétben a környezeti allergiával, az eleség allergia megállapításánál NEM MŰKÖDNEK MEGBÍZHATÓAN az állatorvosok rendelkezésére álló vértesztek. Másik lényeges különbség, hogy gyógyszeres kezelésre gyakorlatilag nem, vagy nagyon nagy dózisok alkalmazása esetén reagál. Fontos megjegyezni, hogy allergiára hajlamos egyedek esetén az esetek túlnyomó részében nem csak eleségallergiáról beszélhetünk, hanem környezeti allergiáról is. Ennek során a környezetben lévő anyagok (pollenek, házi poratka) váltják ki a kóros reakciót. A tünetek nagyrészt megegyeznek, de a diagnózis és gyógykezelés eltér.

 

Eliminációs diéta lényege: 6-10 héten át olyan fehérjeforrás biztosítása, melyet az állat még soha életében nem evett.  A tünetek múlása MINIMUM HÁROM HÉT után tapasztalható.

Javasolt fehérje források: bárány, nyúl, őz, kecske, kacsa, hal, pulyka, ló, strucc, vaddisznó.

 

Javasolt gyári tápok:

 • EUKANUBA DERMATOSIS FP: hal, krumpli, száraztáp és konzerv kutyáknak,
  EUKANUBA DERMATOSIS LB: bárány, rizs, konzerv macskáknak,
  EUKANUBA Response Formula

 

 • ROYAL CANIN HYPOALLERGENIC hidrolizált szója, száraztáp kutyák és macskák részére, ROYAL CANIN ANALLERGENIC: hidrolizált toll, száraztáp kutyáknak,
  ROYAL CANIN SENSITIVITY CONTROL: kacsa és kapelin, manióka, száraz/konzerv/tasakos táp kutyáknak és macskáknak. (a csirkés nem megfelelő a diétára!)

 

 

 • HILL’S d/d: kacsás, lazacos, vadhúsos száraz és konzervtáp kutya részére (tojásos nem!) Macska részére csak vadhúsos konzerv.
  HILL’S z/d: ultra allergen free: hidrolizált csirkehús és kukorica száraz és konzerv kutyák részére. Macska részére csak konzerv.
  HILL’S LOW ALLERGEN: csak száraztáp kutya és macska részére
 • TROVET LRD: bárány és rizs kutyáknak száraz és konzerv, macskáknak csak száraztáp. TROVET RRD: nyúl és rizs kutya és macska részére, csak száraztáp.
  TROVET DPD: kacsa és krumpli kutyáknak száraztáp.
  TROVET LPD: bárány és krumpli kutyának száraztáp.
  TROVET VPD: vadhús és krumpli kutyáknak száraztáp.
  TROVET RRT JUTALOMFALAT: nyúl és rizs kutyáknak.

 

 

A diéta szigorú és következetes betartása kulcsfontosságú.

Lényeges, hogy ne adjon kedvencének nasit, olyan rágcsákat, melyek nem hypoallergén összetevőkből állnak, hiszen egyetlen jutalomfalat is befolyásolja a kapott eredményt.

A későbbiekben érdemes úgynevezett provokációs diéta/teszt elvégzése is. Ennek során a diétás eleségen tartott tünetmentes állatnak olyan fehérje forrást kínálunk, melyet akkor kapott, mikor a tüneteket észlelték. Az ekkor jelentkező visszaesés egyértelműen mutatja, hogy mely fehérjeforrásra allergiás kedvence.  A provokációs diétát néhány hét különbséggel több fehérjére ki lehet próbálni, hiszen előfordulhat, hogy egy állat több féle fehérjére allergiás.

 

 

Jelen ismertető állattulajdonosok tájékoztatása céljából készült. Bővebb információért és a részletekért, kérjük forduljon állatorvosához. – Délpesti Állatgyógyászati Központ