Műtét előtti, és utáni tájékoztató

Műtét előtti teendők:

A kutyák és macskák a beavatkozás elvégzéséhez altatószereket és fájdalomcsillapítókat kapnak, amik néha mellékhatásként hányást okozhatnak. Rendkívül fontos az altatás megkezdése előtt a 6 óra koplalás és a 4 óra szomjazás, hogy a gyomor megfelelő mértékben kiürülhessen. Hányás esetén az állat félrenyelhet, ami akár fulladáshoz, vagy rendkívül súlyos tüdőgyulladáshoz vezet.

Az altatás minden esetben kockázattal jár, így amennyiben lehetőségünk van, szeretjük azt minimálisra csökkenteni.

Egy vérvétellel megjósolható, hogy a kutya mája és veséje milyen könnyen tudja feldolgozni az altatószereket, egy komplett kardiológiai kivizsgálással pedig információt szerezhetünk a keringés és a légzés stabilitásáról.  Azonban még így is vannak olyan betegségek (például a koponyán belüli eltérések), amelyek vizsgálata nem lehetséges és súlyos mellékhatásokat okozhatnak altatás közben, de ezek előfordulása nem túl gyakori.

Látható tehát, hogy a lehető legtöbb információ begyűjtése rendkívül lényeges a beavatkozás megkezdése előtt. Rendelőnkben például klinikai vizsgálat nélkül semmilyen esetben sem tudjuk vállalni a műtétet. A rizikópáciensek (mopszok, bulldogok, egyéb brachycephal kutyák, idős állatok, szív és epilepsziás betegek) altatása sem lehetetlen, de ezekről minden esetben időben szükséges tájékoztatni az állatorvost!

Rendelőnkben rendkívül modern altatási protokollt alkalmazunk, amelynek része a vénás út biztosítása és intubálás, amellyel a keringés és a légzés folyamatos montirozását és fenntartását végezzük.

Ahhoz, hogy a megfelelő előkészítést időben el tudjuk kezdeni célszerű 5-10 perccel az időpont előtt érkezni. Kérünk minden gazdit, hogy az oltási könyvet hozzák magukkal, hogy a beavatkozást be tudjuk vezetni.

Összefoglalva:

 • 6 óra koplalás 4 óra szomjazás
 • Vérvétel, kardiológiai kivizsgálás
 • Rizikópáciensek alapos kivizsgálása
 • A műtéti időpont előtt 5-10 perccel megérkezni
 • Oltási könyv

Műtét utáni teendők:

Az altatásból ébredő kutyákat és macskákat meleg helyen, a földön kell elhelyezni, nehogy leessenek valahonnan. Az ébredés során a remegés teljesen normális reakció, az állat így termeli vissza az altatás közben leadott hőt. Néha a kutyák ilyenkor nyüszítenek, de a sírást simogatásra, vagy szólongatásra abbahagyják. Ez nem a fájdalom, sokkal inkább a rossz élmények és az altatószerek ürülése miatt alakul ki.

A beavatkozás befejeztével minden esetben adunk az állatoknak fájdalomcsillapítót injekcióban, így azt otthon csak a következő napon szükséges folytatni. Ehhez általában tablettás, vagy szuszpenziós készítményeket biztosítunk a gazdiknak, melynek adagolását az állatorvossal kell egyeztetni.

Az altatást követően, a kutyát vagy cicát csak akkor szabad megetetni, ha már teljes egészében ébren van. Ezt a legegyszerűbben onnan tudjuk, ha kedvencünket lefektetjük a szoba egyik sarkába, az ételt / italt kihelyezzük egy másik sarokba és ha a saját lábán oda tud menni, akkor elfogyaszthatja.

Fontos, hogy a vénakanül eltávolítását követően felhelyezett nyomókötést egy óra elteltével távolítsák el!

Amennyiben az ébredés elhúzódik, a leírtakon felül egyéb tünetet vesz észre, kérjük bizalommal forduljon hozzánk telefonon (061/610-10-44), vagy személyesen.

A műtéteket követő 10 napban a gazdi felelőssége a seb megfelelő védelme. Sok állat nem piszkálja a varratokat, de vannak, akik sajnos igen, ilyenkor ezt a legnagyobb szigorúsággal meg kell akadályozni. A közhiedelemmel ellentétben kedvenceink nyála nem gyógyít, ellenben rengeteg baktériumot tartalmaz, amelyet a sebbe kenve nagyon súlyos fertőzéseket hozhatnak létre. Az erre alkalmas eszközök a műtét utáni ruhák, vagy a műagyag és felfújható gallérok. Tapasztalataink szerint a legnagyobb biztonságot a klasszikus műanyag gallér adja. Ez az eszköz eleinte természetesen stresszt okozhat az állatnak, de hamar megtanulnak benne közlekedni, enni és inni. Amennyiben segíteni szeretnénk neki, szigorú felügyelet mellett alkalmanként levehetjük róla, de ekkor nem szabad kedvencünket szem elöl téveszteni egy percre sem.

Összefoglalva:

 • Meleg helyre a földre fektessük le
 • Vénakanül helyén felhelyezett kötés eltávolítása
 • Otthon fájdalomcsillapítás másnaptól
 • Csak akkor egyen, ha ébren van
 • Sebvédelem 10 napig
 • Ha bármi kórosát lát telefonáljon (061/610-10-44)