Paraziták elleni védekezés

A jobb idő beköszöntével mindig „aktuálisabbá” válik a paraziták elleni védekezés kérdése. Azonban télen sem szabad védtelenül hagynunk kedvencünket, hiszen számos élősködő évszaktól függetlenül képes megbetegíteni kutyáinkat, macskáinkat.

Az állatoknál sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a parazitás megbetegedések és azok elleni rendszeres védekezés és szűrővizsgálatok, mint emberek esetén.

Szerencsére manapság nagyon sokféle hatóanyag létezik, melyek megfelelően védik kedvenceinket. Ezeket biztonsággal lehet alkalmazni akár havi rendszerességgel is. Rengeteg készítmény van a piacon, ezek nagyrészt kombináltan tartalmazzák a különféle hatóanyagokat, ezáltal több élősködő faj ellen is védelmet nyújtanak egyszerre, ennek ellenére sajnos nem sok olyan termék van, ami minden ellen védelmet nyújtana. Pedig ez lenne az ideális, ha „minden ellen” védekeznénk. Ezért tanácsos úgy összekombinálni a készítményeket, hogy az összes fontosabb parazita ellen, így az azok által terjesztett kórképek, betegségek ellen védeni tudjuk kutyáinkat, macskáinkat.

Az állatorvos segít eligazodni a kapható készítmények között és együtt a tulajdonossal olyan stratégiát megválasztani, mely az adott állat életmódjához valamint a gazdi lehetőségeihez igazodik.

A védekezés gyakorisága függ az állat életkorától, életmódjától, tartási körülményektől is. 

A fiatal ebek esetén 2 hetes kortól 14 naponta érdemes féreghajtó készítményeket alkalmazni egészen 4 hónapos korig. Ezek után életmódtól függő, általánosságban negyedévente, viszont például rendszeresen erdőben járó, vagy nyers etetés esetén akár havonta javasolható féreghajtani.

Szívférgesség ellen februártól novemberig javasolt védekezni, havonta adandó készítményekkel.

Kép: Szívféregmánia

Külső paraziták ellen évszaktól függetlenül egész évben javasolható védekezés. Különösen fontos ez a kolóniában, falkában élő állatok esetén, valamint valamilyen bőrbetegségben szenvedő egyed esetén, pl. allergiás állatoknál.

Az eddig leírtak tehát az élősködők elleni preventív intézkedések gyakoriságára vonatkoztak. Más a helyzet, ha már fenn áll valami féle fertőzés. Ha igazolódik valamilyen élősködő jelenléte az állatban, (akár külső akár belső élősködőről legyen szó), azt általában antiparazitikumok kúrában való alkalmazásával tudjuk eliminálni hatékonyan.

Több tulajdonos elmondása szerint, az ő kutyáját nem kell védeni semmi ellen, mert „alig jár ki”, „csak a lakásban él”, „nem találkozik más kutyákkal” stb. Sajnos ez sokszor igazolódik, hogy nem teljesen helyén való, hiszen cipőtalppal behurcolhatóak egyes élősködők ill. fejlődési alakjaik. Ne felejtsük el, hogy az állat a padlót, cipőtalpat szimatolva, nyalogatva igenis felveheti az adott parazitát vagy annak fejlődési alakját még úgy is, hogy nagyrészt zártan él, valamint a szúnyogok által terjesztett szívférgesség szintén előfordulhat zártan tartott állatok esetén is akár.

Rengeteg allergiás kutya van, az ő esetükben különösen fontos a rendszeres külső és belső paraziták elleni védekezés. Az allergiás reakció több minden miatt kialakulhat, és nemcsak környezeti vagy táplálékban található faktorok válthatják ki a kellemetlen tüneteket, hanem az állat saját parazitái is! Akár egyetlen bolha csípésére, akár bőr vagy szívféreg lárvák jelenlétére, de előfordulhat, hogy a belekben élősködő férgekre ad allergiás reakciót az állat. Fontos viszont szem előtt tartani, hogy eliminációs diétán levő állatok esetén kerülendőek a szájon át adandó ízesített tabletták.

A készítmények közül vannak szájon át adandóak, vannak spot-on-ok (recseppentős) és léteznek nyakörvek is.

Nagyon biztonságos és hatékony a tabletták formájában történő védekezés. Ezek közül van, amelyik akár 2-3 hónapon át is védelmet nyújt, van amelyik havonta adandó. Szintén hatékony az olyan cseppek (spot-on) készítmények alkalmazása, melyek a bőrön keresztül jutnak a véráramba. Harmadik védekezési módszer a különféle nyakörvek használata, azonban önmagukban talán kevésbé olyan hatékonyak, mint a tablettás vagy spot-on –os védekezési típusok.

Léteznek egyéb, önmagukban kevésbé hatékony védekezési módszerek, pl. növényi alapú vagy homeopátiás készítmények is. Ha ezen készítményeket szeretné a tulajdonos alkalmazni, azt javasolt inkább kombinációban adni.

 

Írta: dr. Rózsa- Kovács Gabriella