Szofi- Hasi sérv

Szofit egy állatvédő szervezet vette oltalma alá egy gyepmesteri telepről, ahol ki tudja mióta élt gyerekfej nagyságú hasi sérvével. Így került hozzánk az utolsó pillanatok egyikében. 

Előzetes laborvizsgálatot követően végeztünk sürgősségi beavatkozást a kiskutyán, ugyanis a sérvtömlőben kizáródott hasűri tartalom már vizelési problémát okozott neki, ugyanis húgyhólyagja is ki volt záródva. 

Miután a doktornő visszahelyezte a belső szerveket eredeti helyükre a hasüregbe, bezárta és rögzítette a szétnyílt hasfalat. 

Ezután Szofi természetesen még néhány napig kórházi részlegünk lakója volt. 

 

Kicsit bővebben a sérvekről. 

Leggyakrabban előforduló sérv típusok a hasi sérvek.

Lehetnek fejlődési rendellenességből eredőek vagy szerzett sérvek, melyek gyakran traumás eredetűek. 

Gyakori példák: Köldök-, vagy lágyéksérv. 

Ezekben az esetekben a hasfal nem záródik megfelelően és a hasi belső szervek előrenyomulnak a bőr alá, lágyékcsatornába. 

Különösen veszélyes, ha létfontosságú szervek kerülnek a hasfalon kívülre az úgynevezett sérvtömlőbe, ilyen esetben gyakran azonnali, sürgősségi beavatkozással tudunk csak segíteni, amennyiben még nincs késő. 

Kizáródott béltartalom esetén például megnő a bélelzáródás veszélye. 

Kizáródott húgyhólyag esetén vizeletürítési nehézségek jelentkezhetnek és így tovább… 

Az, hogy mikor alakulnak ki ezek a problémák sajnos előre nem látható, ezért egyetlen megoldás a sérvek mielőbbi műtéti megoldása, melynek során a hasűri szervek visszahelyezése után bezárjuk és rögzítjük a szétnyílt hasfalat.

A műtétet követően néhány hét visszafogott mozgás javasolt!