Kutyatartási tanácsok hideg időben

Késve bár de idén is megérkezett az igazán zord tél, ami nem csak nekünk embereknek nagyon hideg, hanem kedvenceinknek is… 

Muszáj ilyenkor egy kicsit még jobban odafigyelnünk a környezetünkben élő élőlényekre, cicákra kutyákra egyaránt. 

Bár a kint tartott kutyusok is ősztől “készülnek” már a téli hidegre, ugyanis sűrűbb aljszőrzetet növesztenek, esetlegesen egy vastagabb zsírréteget is felvesznek, mégis elengedhetetlen odafigyelnünk 1-2 fontos dologra. 

Néhány jó tanács a téli kutyatartásra vonatkozóan: 

Udvarban tartott “kinti” kutyusok esetén: 

Elhelyezés:

 • Megfelelő méretű, szigetelt, bélelt kutyaól biztosítása 

Mivel az állat a saját testhőjével melegíti fel ólját, így fontos, hogy a kutya mérete legyen a kutyaház (fel tudjon benne állni, kényelmesen le tudjon feküdni, orrtól- faroktőig érjen)

Megfelelően legyen szigetelve; bélelve; bejáratnál is védve legyen 

Nagyon nagy hidegben mindenképpen ajánlott melegebb helyre beengedni őket ( kazánház, előszoba, garázs…) legalább éjjelre. 

 

Etetés, itatás:

 • Mivel a hőtermelés nem kevés plusz energiát igényel így nagyon fontos, hogy kedvenceinket télen magas energiatartalmú táppal etessük. Több részletben, akár melegen… Jó minőségű teljes értékű tápot adjunk nekik.  
 • Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő ivóvizet a mínuszokban, elengedhetetlen, hogy napjában többször ellenőrizzük és cseréljük a befagyott itatót. 

Fontos!

 • Fokozottan oda kell figyelni a vékonyabb testalkatú, valamint az idősebb, és/ vagy beteg állatokra, ugyanis az ő hőtermelésük nem biztos, hogy megfelelően működik, így könnyen ki is hűlhetnek. 
 • Hasonlóképpen, mint az embereknél, hideg időben a kutyusoknál is fokozódhatnak az ízületi gyulladások okozta panaszok, melyek hatására nehezebben kelnek fel, nehezen mozognak. Biztosítsuk számukra a megfelelő porcerősítő, fájdalomcsillapító készítményeket és ne késlekedjünk állatorvoshoz menni a tünetekkel.
 • Hó és jég evése esetén kialakuló garat- és mandulagyulladás tünetei lehetnek krákogás, köhögés, stb. amely panaszok jelentkezésével szintén érdemes orvoshoz fordulni.

 

“Benti” kutyusok esetén:

 • Kedvenceinknek a legnagyobb hidegekben is szükségük van a mozgásra, bár talán ilyenkor egy kicsit csökkenthetjük a kint töltött időt. 
 • Kisebb szőrű, vékony testalkatú, kistestű kedvenceinket a sétáltatásokra öltöztessük fel! 
 • Ha úgy látjuk, hogy vacog, remeg fázik ne erőltessük sokáig a kint létet
 • Hazaérve nézzük át a talpakat (törölgessük, mossuk le), hótól, sótól…szabadítsuk meg
 • Havas hempergésből hazaérve nézzük át, fésüljük ki a szőrzetet
 • Megfázásos tünetek jelentkezésével keressék fel állatorvosukat

 

Fontos, hogy figyeljünk ilyenkor jobban mindenre és mindenkire. Kutyusainknak is hasonlóan rossz érzés a mínuszokban kint lenni, mint nekünk embereknek… 

Szóval állatorvosi ajánlásra az extrém hidegekben legyenek szívesek beengedni a kutyákat szélvédett, melegebb helyre, illetve fokozottan figyeljenek oda az etetésre, itatásra, beteg/ idős kutyusuk állapotára!