Kutyatartási tanácsok hideg időben

Késve bár de idén is megérkezett az igazán zord tél, ami nem csak nekünk embereknek nagyon hideg, hanem kedvenceinknek is…

Muszáj ilyenkor jobban odafigyelnünk a környezetünkben élő élőlényekre, cicákra kutyákra egyaránt.

Bár a kint tartott kutyusok is ősztől “készülnek” már a téli hidegre, ugyanis sűrűbb aljszőrzetet növesztenek, esetlegesen egy vastagabb zsírréteget is felvesznek, mégis elengedhetetlen odafigyelnünk 1-2 fontos dologra.

Néhány jó tanács a téli kutyatartásra vonatkozóan: 

Udvarban tartott “kinti” kutyusok esetén:

Elhelyezés:

 • Megfelelő méretű, szigetelt, bélelt kutyaól biztosítása

Mivel az állat a saját testhőjével melegíti fel ólját, így fontos, hogy a kutya mérete legyen a kutyaház (fel tudjon benne állni, kényelmesen le tudjon feküdni, orrtól- faroktőig érjen)

Megfelelően legyen szigetelve; bélelve; bejáratnál is védve legyen

Nagy hidegben mindenképpen javasolt melegebb helyre beengedni őket ( kazánház, előszoba, garázs…) legalább éjjelre.

Etetés, itatás:

 • Mivel a hőtermelés nem kevés plusz energiát igényel így nagyon fontos, hogy kedvenceinket télen magas energiatartalmú táppal etessük. Több részletben, akár melegen… Jó minőségű teljes értékű tápot adjunk nekik.
 • Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő ivóvizet a mínuszokban, elengedhetetlen, hogy napjában többször ellenőrizzük és cseréljük a befagyott itatót.

Fontos!

 • Fokozottan oda kell figyelni a vékonyabb testalkatú, valamint az idősebb, és/ vagy beteg állatokra, ugyanis az ő hőtermelésük nem biztos, hogy megfelelően működik, így könnyen ki is hűlhetnek.
 • Hasonlóképpen, mint az embereknél, hideg időben a kutyusoknál is fokozódhatnak az ízületi gyulladások okozta panaszok, melyek hatására nehezebben kelnek fel, nehezen mozognak. Biztosítsuk számukra a megfelelő porcerősítő, fájdalomcsillapító készítményeket és ne késlekedjünk állatorvoshoz menni a tünetekkel.
 • Hó és jég evése esetén kialakuló garat- és mandulagyulladás tünetei lehetnek krákogás, köhögés, stb. amely panaszok jelentkezésével szintén érdemes orvoshoz fordulni.

 

“Benti” kutyusok esetén:

 • Kedvenceinknek a legnagyobb hidegekben is szükségük van a mozgásra, bár talán ilyenkor egy kicsit csökkenthetjük a kint töltött időt.
 • Kisebb szőrű, vékony testalkatú, kistestű kedvenceinket a sétáltatásokra öltöztessük fel!
 • Ha úgy látjuk, hogy vacog, remeg fázik ne erőltessük sokáig a kint létet
 • Hazaérve nézzük át a talpakat (törölgessük, mossuk le), hótól, sótól…szabadítsuk meg
 • Havas hempergésből hazaérve nézzük át, fésüljük ki a szőrzetet
 • Megfázásos tünetek jelentkezésével keressék fel állatorvosukat

 

Fontos, hogy figyeljünk ilyenkor jobban mindenre és mindenkire. Kutyusainknak is hasonlóan rossz érzés a mínuszokban kint lenni, mint nekünk embereknek…

Állatorvosi ajánlásra az extrém hidegekben legyenek szívesek beengedni a kutyákat, cicákat szélvédett, melegebb helyre, illetve fokozottan figyeljenek oda az etetésre, itatásra, beteg/ idős állatok állapotára!