Szív-, és bőrférgesség tájékoztató

A szívférgességről röviden:

A kutyák szívférgességét egy fonalféreg (Dirofilaria immitis) okozza, amely sajnos hazánkban is nagyon gyakran előfordul. A féreg közvetett fejlődésű, tehát a teljes kifejlődéshez szüksége van egy köztigazdára, ami jelen esetben a vérszívó szúnyog. A szúnyog a lárvákat vérszívás útján szedi fel, egy másik fertőzött állatból. Benne a lárvák növekedésnek indulnak, egészen addig, amíg elérik, az úgynevezett L3-as stádiumot. Később ezeket a lárvákat fecskendezi be vérszívás közben az egészséges kutyákba, macskákba és más ragadozó fajokba (pl. róka, aranysakál). A lárvák fejlődésük közben vándorolnak tovább a tüdő nagy ereibe. A kifejlett szívférgek a tüdőartériában, illetve súlyos esetben a jobb szívfélben élnek és akár a 30 cm nagyságúra is megnőhetnek. A nagy mennyiségű kifejlett férgek akár az állat elhullásához is vezethetnek.

Mit tehetünk ellene?

A legfontosabb, amit tenni tudunk a kutyánk szívféreg fertőzöttségének elkerülése érdekében, az a megelőzés. Erre a legegyszerűbb módszer az ún. kombinált készítmények alkalmazása. Ezek egyszerre védenek kullancs, bolha, egyéb külső paraziták ÉS szívféreg ellen is. Az ilyen készítmények biztonsággal alkalmazhatók 12 hetes kortól, akár az állat teljes élethosszának ideje alatt.

Mit kell tennünk, mielőtt a választott készítményt alkalmazni kezdenénk?

6 hónapos kor alatti állatok esetében a védekezés előzetes teszt nélkül, biztonsággal elkezdhető. 6 hónaposnál idősebb állatok esetében azonban minden esetben szükséges egy szívféreg szűrés elvégzése, ami egy vérvételből és utána 2 teszt kombinációjából áll. Az egyik teszt egy szerológiai gyorsteszt, amely a nőstény szívféreg antigénjét mutatja ki, a másik teszt (Knott teszt) pedig a vérből festési eljárásokkal előkészített minta vizsgálata mikroszkóppal.

Milyen gyakran kell alkalmazni a készítményeket?

A fent említett kombinált készítményeket 4 hetente, de legkésőbb minden hónap ugyanazon napján kell beadni az állatnak. Ezek általában ízesített tabletták, így beadásuk nem szokott nagy kihívást jelenteni.

Mi történik, ha véletlenül elfelejtettem beadni a tablettát?

Néhány nap eltérés még nem jelent nagy problémát, azonban ha már legalább 2 hónap eltelt az utolsó tabletta beadása óta, akkor mindenképpen szükséges szűrni. Ha az állat ebben az időközben megfertőződött, akkor az esetlegesen kialakult férgek a tabletta hatására hirtelen elhalnak, és összeakadva, mechanikai thrombusként elakadhatnak az erekben, trombózist okozva ezzel az állatnak.

Egész évben adnom kell a tablettát?

Mivel a teleink egyre enyhébbek, jelen pillanatban a hazai állatorvosok egységes ajánlása az, hogy a tablettát 12 hónapon keresztül, folyamatosan adni szükséges. Továbbá ajánljuk, hogy minden állatot, évente egyszer, a tavasz kezdetekor elővigyázatosságból teszteljenek.

Honnan sejthetem, hogy a kutyám szívféreggel fertőzött?

A legtöbb állat nagyon sokáig tünetmentes hordozója ennek a parazitának, azonban súlyos fertőzöttség esetében többek között nehézlégzést, köhögést, étvágytalanságot, hirtelen súlycsökkenést figyelhetünk meg. A legtöbb ilyen esetben sajnos már szívultrahangos vizsgálat során is felkereshetők az kifejlett férgek a tüdőartériában.

Mit tudok tenni, ha a kutyám megfertőződött?

Ebben az esetben 2 féle lehetséges terápia áll rendelkezésünkre, amelyek mindegyike kockázatos és költséges egyben. Az egyik egy injekcióval kombinált gyógyszeres terápia, amely nagyjából 4 hónapot vesz igénybe. A másik, az ún. „slowkill” protokoll, ami kevésbe ajánlott, mert akár több éven át tartó gyógyszeres terápiát is igényelhet és magas a rezisztencia kialakulásának veszélye. Mind a két terápiát lehetőség van kiegészíteni egy műtéti megoldással, ahol a kifejlett férgeket katéteren keresztül távolítják el az erekből. A legolcsóbb kezelés anyagi vonzata akár 350-400 ezer forintos összeg is lehet, ezért nem győzzük hangsúlyozni a megelőzés fontosságát!

Miért kell szív- és bőrférgességről beszélnünk?

Ha a szívféreg szűrés során a teszt pozitív eredményt mutat, akkor a mintát (vér) tovább kell küldenünk PCR vizsgálatra, mert a Knott teszt módszereivel nem különböztethető meg a két féreg lárvája.

Van-e bármelyiknek közegészségügyi jelentősége?

Igen. Mindkét féreg képes megfertőzni az embert, és különféle tüneteket okozni, habár a legtöbb esetben a férgek hamar elhalnak és csak a szövődmények okoznak egészségügyi problémát.