Egzotikus állatok gyógyászata

dr. Jandó Tamás- Egzotikus kisállatgyógyász szakállatorvos

Szakrendelés: Keddenként 

Időpont egyeztetés: 06-1/ 610- 10- 44

 

Az egzotikus állatok közé rengeteg faj tartozik, a rovaroktól kezdve a halakon, kétéltűeken, hüllőkön, madarakon át egészen az emlősökig. Ezen állatokkal kapcsolatban általánosságban elmondhatjuk, hogy nem teljes mértékben háziasított egyedekről beszélünk ellentétben a kutyákkal és macskákkal szemben.

Sajnos a mai tudomány még nem ismer minden apró részletet velük kapcsolatban, így állatorvosi kezelésük is jelentős kihívásnak számít a szakmában. Behatóbban kell ismerni rengeteg faj anatómiáját, tartási és takarmányozási szokásait, valamint az esetükben előforduló betegségeket.

Rendelőnkben szívesen látunk bármilyen fajtájú állatot, és igyekszünk a legjobb tudásunk szerint ellátni őket, illetve a megfelelő információt megadni a tulajdonosoknak a tatásukkal kapcsolatban.

 

Halak:

Az akváriumok berendezési, a víz kémiai összetétele és az egymással együtt tartható fajok csak néhány olyan kardinális kérdéskör, amit egy jó akvaristának ismernie kell. Szívesen adunk tájékoztatást legyen az hobbi célú akvárium, vagy kerti tó.

 
Ezen két csoport rengeteg fajt ölel fel, amelyek szinte minden éghajlati területen előfordulnak a világban. Éppen ezért  esszenciális az adott faj (sőt mi több alfaj) behatóbb ismerete a velük kapcsolatos fontosabb tartástechnológiai információk. Sajnos az állategészségügyi problémáik jelentős hányadát a nem megfelelő ismeretek okozzák. A pontos takarmányozás, a hő és pára igény, a megvilágítás, a szubsztrát minősége csak néhány olyan kérdéskör, amikkel bátran fordulhat hozzánk ha bizonytalannak érzi magát.
 
Madarak:
A madarak anatómiája rengeteg dologban eltér az emlősökétől. Ezen állatok teljes mértékben a repülés kiszolgálása érdekében alakultak ki az evolúció során. A légzésük, a keringésük, de még a csontjaik is sok mindenben különböznek egyéb háziállatainkétól. Sajnos nincs ez másképp az állategészségügyi kérdéseket illetően sem. Rendelőnk behatóan foglalkozik a házi kedvencként tartott kalitkában vagy röpdében élő madarak ellátásával, valamint nagyobb egzotikus tenyészetek szaktanácsadásával, egészségügyi kiszolgálásával is. Fontos szempontnak tartjuk kiemelni, hogy sajnos ezen állatok egyik rossz tulajdonsága, hogy igyekeznek bujtatni betegségeiket, így javasoljuk megvásárlásuk előtti vizsgálati csomagunkat, amellyel számos elváltozást még annak tüneti megjelenése előtt felismerhető.
 
Emlősök:
Az emlősök között beszélhetünk a kis rágcsálókról és a nyulakról, amelyek rengeteg háztartásban megfordulnak kis ketrecben vagy terráriumban tartva. Ezen állatok esetén nagyon lényeges szempont a megfelelő takarmányozás.
Ide tartozik a manapság nagy népszerűségnek örvendő törpesün, illetve a kutyákhoz és macskákhoz nagy hasonlóságot mutató vadászgörény is. Ezekről bővebben az erre vonatkozó tudástárunkban olvashatnak.
természetesen behatóan foglalkozunk egyéb nagy testű vad és egzotikus állatokkal is, azonban ezeket Magyarországon leggyakrabban állatkertekben és vadasparkokban tartják. Amennyiben ilyen állattal találkozik (legyen az sérül vagy egészséges) és nem tudja mit kezdjen vele, keresse bátran munkatársainkat.