Agárversenyek

Agárversenyek világa

 

Miről is szól egy agárverseny?

 

Az agarak fajtánként és nemeként futnak, egy ovális alakú, fűvel, vagy homokkal borított, körbe kerített pályán, ahol egy gép egy végtelenített sínen, végtelenített kötélen vagy motoros géppel húz előttük egy „műnyulat”.

Az agaraknak számokkal ellátott, különböző színű takarókban és szájkosárban kell startboxba állniuk, ahonnan kirajtolva időmérés alapján a leggyorsabbak döntőbe jutnak.

Angol agarakon kívül, minden agárfajta 2 időelőfutamot teljesít, és az ott futott időeredmények alapján, a 6 leggyorsabb agár még egy végső, döntő futamot produkál. Az ott elért eredmények alapján alakul ki a végső eredmény, s hirdetnek Bajnokot. 

 

Hogyan is kell felkészülni egy ilyen megmérettetésre?

 

Gyakorlatilag rengeteg munkával. Tudatosan, szigorúan, esőben, szélben, hétvégén, hétközben munka után, minden körülmények között… Komolyan odafigyelve az etetésre, elképesztő összegeket elköltve táplálék kiegészítőkre, vitaminokra, állatorvosra, masszőrre, tanácsadókra.

Napi szintű komoly munka áll a háttérben, megtervezett pihenő napokkal. 

Sokan csak úgy gondolják, hogy ez a vérükben van, és csak szabadjára kell engedni őket egy helyen, ahol kimozogják magukat és kész is.

Sajnos (vagy szerencsére), nem ilyen egyszerű a recept.

Legkiválóbb edzés a tempós séta pórázon, kocogás pórázon, úszás, és kis szabad (pórázmentes) mozgás, ellenőrzött talajon (figyelve a sérülésveszélyre).

 

Whippetet mindenkinek?

 

A whippet alapvetően egy nagyon jó természetű fajta. Tény, hogy dolgozni kell vele, mint minden más fajtájú, alapvetően munkára tenyésztett kutyával. Ha biztosított a napi mozgás, akkor otthon a világ egyik leglustább kutya fajtája, ha teheti, mindig a gazdi közelében van, s ha lehet inkább alszik. A gazdája a mindene.

A whippet igazi társ, mely mindenféle sokszínű tevékenységben partner lehet. Mindenképp olyan gazdiknak ajánlom, akik megfelelően aktívak, imádják a kutyájuk társaságát, s szívesen hordják magukkal mindenhová. Egy whippetnél már csak kettő jobb! J

Versenyeztetni nem muszáj. Lehet, mert imádják, de nem kötelező.

(összeállította: Varga Szilvia)