Cukorbetegség

Sajnos kedvenceink körében is gyakorta előforduló “civilizációs” probléma a Cukorbetegség (Diabetes mellitus). Kutyákban és cicákban leggyakrabban előforduló formája szerencsére az inzulinra jól reagál, az esetek többségében eredményesen szinten tartható probléma.

Előfordulása az emberéhez hasonlóan növekszik, hátterében genetikai okok is szerepelnek (fajtadiszpozíció), valamint hasonlóan, mint az embereknél, civilizációs ártalomnak is tekinthetjük (nem természetes életmód, helytelen táplálék, elhízás, mozgáshiány).

Kezeletlen cukorbetegség esetén számos szövődmény alakulhat ki, ezért minél korábban célszerű elkezdeni az állat megfelelő kezelését, melyet az állatorvos állít be.

 

Leggyakoribb tünetek:

  • Sok ivás, sok vizelet ürítés
  • Kiszáradás (sok ivás ellenére)- beesett szem, rugalmatlan bőr-
  • Soványság, kitelt has
  • Bűzös, “acetonos” szájszag
  • Vércukorszint megemelkedése
  • Vizeletben glükóz megjelenése
  • Szemtünetek (Cataracta, Glaukoma)
  • Akár idegrendszeri tünetek megjelenése (főleg cicáknál)

 

Kezelés:

Egy nagy laborvizsgálatot követően, a terápia során mindaddig kórházban tartjuk az állatot, míg stabilizáljuk az állapotát, és normál értékre be nem állítjuk a vércukor szintjét, és az inzulin dózisát. Ennek érdekében napjában többször, 3- 5 alkalommal is megmérjük a vércukor szintet.

Vércukor szint, amire törekszünk: 4- 9mmol/L

(Normál esetben kutyáknál: 3,5- 5,5 mmol/L; Macskáknál: 3,5- 6mmol/L)

 

Miután normalizáltuk az állapotot és beállítottuk a megfelelő inzulin dózist, az állatot hazaengedjük.

Az inzulint naponta 2x kell bőr alá szúrni.

Cukros állatoknál kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő etetésnek. A napi adagot érdemes több részben (4-5) adagolnunk, ezzel is megelőzhetjük a vércukorszint csökkenését.

Fontos, hogy mindig az inzulin beadása előtt etessük meg kedvencünket.

Vércukorszint esés (hypoglekaemia) során a következő tüneteket figyelhetjük meg: remegés, bágyadtság, imbolygó járás, görcsös állapot, öntudatvesztés.

Ez az állapot elkerülhető, ha az inzulin beadása során az állat étvágytalan, csökkentsük a dózist 2/3- ra.

Amennyiben a tünetek mégis jelentkeznek, kenjünk kedvencünk szájába mézet, majd amint magához tért és normalizálódott az állapota etessük meg.

 

Cukorbeteg kedvenceinkkel gyakorta szükséges állatorvosi kontroll vizsgálatra járni, valamint nagymértékben szükséges a gazdik közreműködése a kezelést illetően.