Eleséggel kapcsolatos egészségügyi problémák

Viszketegség, folyamatosan visszatérő bélrendszeri panaszok, krónikus fülgyulladás… A tüneti kezelések csak átmeneti gyógyulást hoznak, majd hosszabb-rövidebb idő eltelte után a probléma kezdődik elölről. Ha ismerős a jelenség, akkor lehetséges, hogy kedvencének eleséggel összefüggésbe hozható betegsége van. Ez esetben egy jól összeállított diéta jelentené a tartós megoldást.

Kisállataink körében is nagyon gyakran előfordul, hogy a szervezet kedvezőtlenül reagál a bevitt eleség valamely komponensére. Ilyen probléma többek közt az eleség allergia kiváltotta bőrgyulladás, az eleségre reagáló hasmenés (food responsive enteropathy), vagy az eleségre adott kóros reakció okozta külső hallójárat gyulladás is. (food responsive otitis externa)

TÜNETEK:

  • Bélrendszeri tünetek közé tartoznak a bélsár állagával kapcsolatosan felmerülő problémák, a túl gyakori széklet ürítés, (napi több, mint 4 alkalom nevezhető egyértelműen kórosnak) vagy a rendszeres felfúvódás is.
  • Bőrtüneteket illetően nagyon változatos a megjelenés. Legjellemzőbb a vakarózás, lábvégek nyaldosása, pofa, lágyék-, de egyéb tájékokon megjelenő különféle bőrtünetek is utalhatnak allergiás háttérre.
  • Fülgyulladás esetén a külső hallójáratokban élő normál flóra egészségesre jellemző aránya borul fel, legtöbbször a gombák javára, de előfordulhat más fajta fülgyulladás típus is. A folyamat lehet akár egyoldali.

Mi a megoldás?

Az eliminációs diéta nemcsak a terápiát jelenti, hanem egyfajta diagnosztikai módszer is. Semmilyen vérteszt nem jelent olyan biztos eredményt, mint egy precízen, lelkiismeretesen véghez vitt diéta. A diéta hossza bélrendszeri panaszok esetén mindössze 3-4 hét, míg bőr (és fül) tünetek esetén 8-12 hét.

A diétát kétféleképpen lehet véghez vinni:

  • NOVEL fehérjés etetéssel, vagy
  • Ultrahidrolizált táp etetéssel.

Novel fehérjés etetés azt jelenti, hogy olyan fehérjeforrást választunk kedvencünk számára, amivel szervezete még sosem találkozott. Ezt meg tudjuk valósítani otthon összeállított főzött koszttal vagy hypoallergén gyári táppal is.

Az ultrahidrolizált táp olyan táp, melyekben lévő fehérje lánc nagyon apró darabokra van a gyártás során bontva, így azt már nem ismeri fel a szervezet allergénként.

Hypoallergén jelzővel ellátott eleségek sora kapható kereskedelmekben, de sajnos eliminációra nem mindegyik felel meg, attól, mert rá van írva, hogy hypoallergén. Arról, hogy mely fajta táp alkalmas eliminációra, mindenképp állatorvossal való konzultáció javasolt.

Elimináció idején semmiféle más eleséghez nem juthat kedvencünk! Olyannyira szigorúan kell venni az eredmény érdekében, hogy még az ízesített antiparazitikumokat sem kaphatja az állat!

Természetesen nem jelenti azt, hogy a kedvencünknek egész életében az eliminációra választott eleséget kell ennie, hiszen a diéta végeztével el lehet kezdeni a provokációt, tehát ki kísérletezni, hogy mely fajta eleségre reagál kórosan a szervezet, és mi az amit minden gond nélkül tud fogyasztani.  A provokációt akár 7-14 napon át is lehet csinálni.

Nagyon fontos tényező, hogy minden elimináció előtt ki kell zárni minden fertőző kórokot, ecto és endoparazitózisokat egyaránt, melyek hasonló fent leírt tünetekben nyilvánulhatnak meg. Az állatorvos természetesen sok egyéb tényezőt is figyelembe vesz, miután eliminációs diétára ítéli az adott egyedet.

A diéta minden lépését állatorvosi konzultációs háttérrel érdemes végigvinni, hiszen az eredmény a gondosan és precízen megtervezett diétán múlik.

 

Írta: dr. Rózsa- Kovács Gabriella