Gyomorcsavarodáshoz és bélműtétekhez kapcsolódó információk

Gyomorcsavarodás:

A gyomorcsavarodást minden esetben fizikai behatás váltja ki, leggyakrabban a kutya evés utáni játéka vagy hempergőzése, de számos más ok ismert. A megcsavarodott gyomor se előre se hátra nem tud ürülni, így hamar elindulnak benne gázképződési folyamatok, amelyek hatalmasra képeset a szervet felfújni. Az állat levert, nem szívesen kel fel, erős fájdalmat mutat, a hasa akár a duplájára is kitelhet. Ez hátráltatja a légzésben és felborítja a keringés egyensúlyát, így életveszélyes állapotot idéz elő.  

A műtét során stabilizálni kell az állat állapotát és a szervet a megfelelő pozícióba kell visszahelyezni. Ilyenkor a gyomrot a későbbi csavarodás megelőzése végett a hasfalhoz szoktuk rögzíteni.

A beavatkozás során javasoljuk az állat legalább 1 napos kórházi ellátását, amely során folyamatos felügyeletben részesítjük és infúzióval és gyógyszerek adagolásával támogatjuk a gyógyulást. Ez alatt az egy nap alatt a kutya nem kap enni, a táplálást vénás úton biztosítjuk. A hazaérkezés után is lényeges, hogy a bevitt táplálékot többször kis részletben kapja meg, illetve lehetőleg kevés langyos vízzel, lassan itassuk. Sajnos a nagy megterheléstől a gyomor a műtét után képes leállni és újabb életveszélyes állapotot előidézni.

A hazaszállítás után a következő napokban szükséges lehet a rendelőbe visszajárni infúziós terápiára, hogy a felhalmozódott toxinokat ki tudjuk mosni a szervezetből, illetve a gyomor bélműködést normalizáljuk.

 

Összefoglalva:

 • műtéti megoldás
 • 24 óra kórházi ellátás, amennyiben megoldható
 • 24 óra koplalás, ha nem volt gyomormetszés
 • Utána sokszor kevés étel etetése (napi 5-6x)
 • Langyos víz itatása (egyszerre keveset)
 • 2-3 napig infúziós terápia

 

 

Bél / Gyomormetszés:

 

Amennyiben bélelzáródás, idegentest nyelés, vagy egyéb esetben meg kell nyitni a gyomor vagy bél üregét kissé más a helyzet. A beavatkozás során, az szerv falának összevarrását több rétegben végezzük, azonban a seb gyógyulását mindenképp támogatni szükséges. A bél- vagy gyomortartalom hasüregbe kerülése nagyon súlyos szövődményeket okozhat, így azt mindenképp meg kell akadályoznunk. Ennek érdekében a műtét után legalább 24-48 órán keresztül folyékony pépes táppal szükséges az állatot etetni, amely során infúziós terápiában részesítjük. Ez alatt az idő alatt célszerű kórházi ellátást biztosítani neki, vagy naponta visszahozni, hogy a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben kaphassa meg. Eleinte csak langyos folyadékot (vizet, vagy húsleves levét), majd ezt követően körülbelül 3 napig pépes ételt fogyaszthat kedvencünk. A megszokott normál táplálékára csak fokozatosan kb. egy hét alatt lehet áttérni. Természetesen a gyógyulást segítő infúziós terápia ebben az esetben is szükséges lehet az elkövetkezőkben.

 

Bél- / Gyomormetszés összefoglalva

 • műtéti megoldás
 • 24-48 folyékony, langyos táplálás, naponta többször
 • 1-3 nap pépes étel naponta többször kevés
 • Szép fokozatosan áttérni normál táplálékra, naponta többször kevés (1 hét)
 • 2-3 nap infúzió