Húgykövesség

Kutyákban, macskákban viszonylag gyakran előforduló probléma a húgykövesség

De mi is az a húgykövesség?

Húgykövesség alatt, a húgyutakban (vesék, húgyvezető, húgyhólyag, húgycső) kialakult szilárd anyagok által okozott betegséget értjük.

A húgykövek a vizeletből kristályosodnak ki és különböző jellegű és mértékű tüneteket okozhatnak a betegeknél.

Állatokban (kutyákban, macskákban) a húgykövesség leggyakrabban a húgyhólyagban alakul ki.

A húgyhólyagban kialakuló kő hozzádörzsölődik a szerv falához, ezáltal állandó gyulladást tart fenn.

A kövek a húgycsőbe jutva vizeletürítési nehézségeket vagy teljes elzáródást okozhatnak, ami életveszélyes állapotot jelent, és azonnali szakszerű állatorvosi beavatkozást kíván.

Az apróbb kövek a hólyagból a vizelettel együtt kiürülhetnek. Szerencsés esetekben távozhat a kő a anélkül, hogy bármilyen bajt okozna, azonban sajnos legtöbbször ez nem megy ilyen egyszerűen, ugyanis a kövek fennakadnak a szűk húgycsőben. Ez elsősorban kan kutyáknál gyakori, mivel náluk a húgycső átmérője szűkebb. Az állat vizelni próbál, állandó vizelési ingere van, de az ürítés elmarad. A beékelődött kő nagy fájdalmat okoz, a kutya nyugtalan. A vizeletürítés elmaradása miatt a hólyagban lévő vizelet mennyisége egyre nő, a hólyag fokozatosan kitágul. A tágulás végső esetben a hólyagfal repedését idézheti elő, amely a kutya számára végzetes! Ezért fontos az ilyen esetekben minél hamarabb állatorvoshoz fordulni s a beékelődött követ műtéti úton eltávolítani.

A betegség kiújulása sajnos gyakori, ezért fontos a teljeskörű kivizsgálás és hosszútávú kezelés.

Kialakulásában a hajlamosító genetikai háttér, anyagcsere rendellenességek mellett, összefüggés lehet a táplálék összetételével, valamint bizonyos betegségekkel is, melyeknek következtében a beteg anyagcseréje úgy változik meg, hogy a vizeletében bizonyos anyagok megnövekedett mennyiségben jelennek meg és okoznak kőképződést.  

A kőképződés folyamata során a kőképző anyag kikristályosodik a vizeletből, ennek feltétele hogy az anyag mennyisége a folyadék állapotához képest nagyobb legyen. Elkerülése érdekében fontos a megfelelő mennyiségű víz szervezetbe juttatása , illetve a vizeletürítés lehetőségének gyakori biztosítása!  

A betegekből eltávolított húgykövek laboratóriumi vizsgálatát követően, a kő összetételének ismeretében lehet beállítani a megfelelő gyógyszeres kezelést, táplálék diétát, megelőzésképpen a kövesség újra alakulása ellen.  

FONTOS, a diétás tápok etetésével kapcsolatban, hogy egészséges állatot nem szabad egy betegségtől való félelem miatt „előre” kezelni, ugyanis míg a diéta a beteg állatot gyógyíthatja, ezzel szemben az egészségest megbetegítheti.

Azon fajta egyedeiben (pl. dalmata, basset hound, orosz fekete terrier stb.), amelyeknél egyes húgykövességet okozó betegségek gyakrabban fordulnak elő, lehetőség van célzott szűrővizsgálatokra.

Azoknál az egyedeknél, melyeknél a hajlam feltételezhető (kistestű kutyafajták, kasztrált kandúrok) időnként általános jellegű klinikai vizsgálatok (vizelet üledék vizsgálat, húgyutak röntgen illetve ultrahangos vizsgálata) elvégeztetése javasolt.   

 

A betegség gyakori tünetei:  

(Húgykövesség esetén, hólyaggyulladás tüneteit mutatja az állat)

 • Gyakori vizelési inger (keveset vagy egyáltalán nem sikerül)
 • Vizeletürítési nehézségek
 • Véres vizelet
 • Nyugtalanság, ingerlékenység
 • Étvágytalanság
 • Csökkent aktivitás
 • Hasi fájdalomérzet

 

Diagnózis felállítása:

Fizikális vizsgálatokat

Labor vizsgálatok

Röntgen felvétel készítése

Ultrahangos vizsgálat

 

Kezelés:

 • gyógyszeres kezelés
 • vizelet ph- jának beállítása
 • diétás gyógytápok kiválasztása
 • folyamatos kontroll
 • szükség esetén műtét

 

Húgykő fajtái:

Struvit- kövesség:

Leggyakoribb. Szokás “fertőzéses eredetű” urolithnak is nevezni az így kialakult húgykövet.  Baktériumtevékenység hatására felszaporodik a vizeletben lévő ammónia, ami a kristályok kiválását okozza, ami egyrészt a kő egyik alkotóeleme másrészt ellúgosítja a vizeletet.

 A vizelet “ellúgosodása” tovább fokozza a kristálytermelést, a felszaporodó ammónia pedig irritálja a húgyhólyag falát, és elősegíti a bakteriális gyulladás kialakulását.

Oxalát- kövesség:

Ebben az esetben ásványi anyagokkal túltelített a vizelet, melynek magas Ca koncentrációja illetve túlzott savassága lehet problémás. A vizelet “elsavanyodása” a vizeletben felszaporodó oxálsavnak tudható be.

Cisztin- kövesség

Szilikát- kövesség

Urátkövesség

Kálcium- foszfát kövek

 

forrás: Budapesti Urolith Centrum