Húgykövesség

 

Kutyákban, macskákban viszonylag gyakran előforduló probléma a húgykövesség

 

De mi is az a húgykövesség?

 

Húgykövesség alatt, a húgyutakban (vesék, húgyvezető, húgyhólyag, húgycső) kialakult szilárd anyagok által okozott betegséget értjük. A húgykövek a vizeletből kristályosodnak ki és különböző jellegű és mértékű tüneteket okozhatnak a betegeknél. Állatokban (kutyákban, macskákban) a húgykövesség leggyakrabban a húgyhólyagban alakul ki, ahol a kő hozzádörzsölődik a szerv falához, és ezáltal állandó gyulladást tart fent. Az apróbb kövek kiürülhetnek a hólyagból a vizelettel együtt, szerencsés esetekben anélkül, hogy bármilyen bajt okoznának, azonban sajnos előfordulhat az is, hogy a kövek elakadnak a szűk húgycsőben. Ezek vizeletürítési nehézségeket vagy teljes elzáródást okozhatnak, ami életveszélyes állapotot jelent, és azonnali szakszerű állatorvosi beavatkozást kíván. Kan kutyákban gyakrabban találkozunk ezzel a kimenetellel, mivel a húgycsövük átmérője szűkebb, illetve hosszabb is, mint egy nőstény állatnak.

 

Milyen tünetek esetében kell gyanítanom, hogy a kutyámnak, macskámnak húgyköve van?

 

A leggyakoribb tünet a vizeletürítési nehézség. Azaz, hogy az állat gyakrabban próbál vizelni, felveszi a pózt, de az ürítés elmarad. Előfordulhat az is, hogy a beékelődött kő csak részleges elzáródást okoz, így csak néhány csepp vizelet tud kijönni, ami az esetek többségében véres. Ez nagy fájdalmat okoz az állatnak, ezért folyamatosan nyugtalan,
ingerlékeny. Ezeken kívül előfordulhatnak egyéb általános tünetek is, mint például az étvágytalanság, a csökkent aktivitás, vagy a hasi fájdalomérzet.

 

Miért alakulhat ki a húgykő?

 

Az esetek egy részében a genetikai háttér, a fajta önmagában hajlamosíthat a betegség kialakulására (pl. dalmata, basset hound, orosz fekete terrier, stb.). Ezeknél az állatoknál lehetőség van célzott szűrővizsgálatokra. Az estek másik részében anyagcsere rendellenességek miatt, illetve nem megfelelő tápösszetétel miatt alakul ki a húgykövesség. Ilyenkor az egyedek vizeletének pH-ja túl lúgos, vagy túl savas, ami szintén hozzájárul a kő kialakulásához. valamint bizonyos betegségekkel is, melyeknek következtében a beteg anyagcseréje úgy változik meg, hogy a vizeletében bizonyos anyagok megnövekedett mennyiségben jelennek meg és okoznak kőképződést.

 

Milyen következménnyel kell számolnom?

 

A rendes vizeletürítés elmaradása miatt a hólyagban lévő vizelet mennyisége egyre nő, a hólyag fokozatosan kitágul, valamint a pangó vizeletben felhalmozódnak baktériumok is, amik a húgyhólyag gyulladásához vezetnek. A tágulás végső esetben a hólyagfal repedését is előidézheti, amely a legtöbb esetben az állat életébe is kerülhet, ezért fontos az ilyen esetekben minél hamarabb állatorvoshoz fordulni. A betegség kiújulása sajnos gyakori, ezért fontos a teljeskörű kivizsgálás, a hosszútávú kezelés és a rendszeres kontroll vizsgálat.

 

Hogyan tudom megelőzni, hogy a kiskedvencem húgyköves legyen?

 

A kőképződés folyamata során a kőképző anyag kikristályosodik a vizeletből, ezért mindig fontos, hogy folyamatosan elegendő friss víz legyen az állat előtt, illetve, hogy biztosítsuk neki a napi rendszeres vizeletürítés lehetőségét. Mivel a feljebb említett fajtákon kívül számos más fajtában is előfordulhat a betegség, így mindig fontos tájékozódni, hogy a saját állatunk milyen genetikai rizikófaktorral rendelkezik. Valamint egyedi esetekben is, főleg kistestű kutyafajtáknál, és kasztrált kandúroknál egy egyedi  hajlam is feltételezhető, így időnként általános jellegű klinikai vizsgálatok (vizelet üledék vizsgálat, húgyutak röntgen illetve ultrahangos vizsgálata) elvégzése javasolt.

 

Hogyan diagnosztizálja az állatorvosom a húgykövességet?

 

A legtöbb esetben fizikális vizsgálatot és a gazdi alapos kikérdezését követően hasi ultrahang, RTG, illetve laborvizsgálatok során megbizonyosodhatunk az állat betegségéről. Egy egyszerű vizelet üledék vizsgálat során például azt is megtudhatjuk, hogy milyen összetételű kővel állunk szemben, így ennek ismeretében be lehet állítani a megfelelő gyógyszeres kezelést, diétát. Fontos, hogy egészséges állatnak megelőzés céljából nem szabad kifejezetten húgykövességre való állatorvosi tápot adni, ugyanis míg a diéta a beteg állatot gyógyíthatja, az egészséges állatot megbetegítheti.

 

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

 

Extrém esetekben, ha már nem csak kristályok, hanem kialakult kövek vannak a vizeletben, akkor gyakran a kő műtéti eltávolítása az egyetlen lehetőségünk. Míg kristályok, illetve vizelet pH eltolódás esetében többnyire a gyógyszeres kezelés, illetve célzott diétás állatorvosi gyógy-tápok adásával visszaállítható a megfelelő vizelet-pH érték, és a betegség visszafordítható.

 

Milyen fajta húgykövek vannak, és melyikről mit kell tudni?

 

Struvit- kő:

Leggyakrabban ezzel a típussal találkozunk, szokás “fertőzéses eredetű” urolithnak is nevezni, ugyanis húgyúti baktériumtevékenység hatására felszaporodik a vizeletben lévő ammónia, ami kristályok kiválását okozza. Ez egyrészt a kő egyik alkotóeleme másrészt túl- lúgosítja a vizeletet. A vizelet lúgosodása tovább fokozza a kristálytermelést, a felszaporodó ammónia pedig irritálja a húgyhólyag falát, és elősegíti a bakteriális gyulladás kialakulását, így a folyamat gyógyszeres kezelés nélkül általában nem állítható meg.

Oxalát- kő:

A másik gyakran előforduló kő típus. Ebben az esetben az ásványi anyagokkal túltelített a vizelet a probléma, amely így – magas Ca koncentrációja- miatt túlságosan savas lesz. A vizelet savanyodása a felszaporodó oxálsavnak tudható be. Ezt a problémát gyakran tápváltással, ásványi anyag bevitel csökkentéssel is orvosolni tudjuk. Egyéb kövek, pl. cisztin-, szilikát-, urát-, és kalcium-foszfát-kő. Mindegyik típus vezethet extrém-nagy mértékű kő kialakulásához, illetve következményes vesebetegséghez, így itt is – mint sok más betegség esetében – a megfelelő szűrővizsgálatokkal történő megelőzés, és a rendszeres állatorvosi vizsgálat kulcsfontosságú!