Ivartalanítás

Ivartalanítás

A kutyák-macskák műtéti ivartalanítása általában igen nehéz és nagyon fontos döntés a tulajdonos számára, pedig a nem tenyésztési célból tartott egyedek ivartalanítása hasznos mind az állat, mind a gazdi számára.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a kutyáknak és macskáknak ivartalanítás előtt legalább egyszer szülnie kell. Kutyánk vagy macskánk nem lesz boldogtalanabb, ha soha nem születnek utódai és nem élheti át az anyaság, vagy az apaság érzését.

Az ivartalanítás fő célja a rendszeresen jelentkező ivarzások és nem kívánatos párzások megelőzése, ugyanis a véletlen párzások eredményeképpen a kidobott, kóbor állatok száma oly mértékű, amivel az állatvédő egyesületek és menhelyek képtelenek lépést tartani.

SZUKA KUTYÁK

 • Tüzelő szukák esetében, már a kan kutyák távoltartása sem egyszerű feladat a gazdik számára 
 • Évente kétszer a tüzelési időszakban, a nőstény kutyák szökési kedve is megnőhet, és szinte nincs akadály a kívánt kan elérésében
 • A nem kívánt kölyökáldást ilyenkor csak műtéttel „előzhetjük meg”, vagy olyan injekciós kezeléssel, ami számos mellékhatással járhat, és idősebb korban emlőtumorok, vagy méh problémák kialakulását okozhatja

Ivartalanítással a nem kívánt szaporulat megelőzhető, és éveket adhatunk kedvencünknek, ugyanis a beavatkozással megelőzhető számos szaporító szervi megbetegedés, a nem kívánt almok, az évente kétszeri tüzelés, és a vele járó gondok, valamint a hormonális hátterű emlőtumorok. Megelőzhetjük továbbá a gennyes méhgyulladás és petefészekciszták kialakulását, mely betegségek az idős szuka kutyákat gyakran érintik.

 • Rendelőnk álláspontja szerint a nőstény kutyák ivartalanítását az első tüzelést követően a legcélszerűbb elvégezni
 • Tüzelés után legalább 2 hónappal később

 

NŐSTÉNY MACSKÁK

 • Nőstény macskáknál nem elhanyagolandó szempont, hogy az ivarzás során az állatok viselkedése jellegzetesen megváltozik, ami a tulajdonos számára sokszor nehezen tolerálható
 • Ezektől a viselkedési változásoktól ivartalanítással mentesülhetünk, de több betegség rizikója is csökken

Természetesen nőstény macskák esetében is hasonlóképp igazak a szuka kutyák esetében elmondottak, azzal a különbséggel, hogy a macska addig tüzel, szinte egész évben, amíg a párzás meg nem történik, illetve az anyamacska már szoptatás alatt is újra párzik, így szinte egész évben fialhat, ha nem teszünk ellene.

 • A nőstény macskákat is legjobb az első tüzelés környékén ivartalanítani

 

KAN KUTYÁK

 • Tüzelési időszakban a kan kutyák viselkedése megváltozik
 • Legfőbb céljuk ilyenkor, hogy valahogy a nőstény kutyákhoz jussanak, és szinte nincs akadály előttük, nincs az a kerítés, ami megállítaná őket
 • Gyakori, hogy a kan kutyák ilyenkor elkóborolnak, és megesik, hogy nem is kerülnek elő
 • Abban az esetben, ha megakadályozzuk kutyánk elkóborlását ebben az időszakban, még mindig megvan a késztetés, amit egy szuka kutya jelent

A kasztrációs műtéttel a kan kutya elveszti érdeklődését a nőstények iránt, szökési hajlama nagyban csökken, vérmérséklete nyugodtabb lesz, agresszivitása csökken, ráadásul ez a műtét éveket adhat kedvencünk életéhez, hiszen számos betegség (prosztata-megnagyobbodás, prosztatadaganat) a hím nemi hormonhoz a tesztoszteronhoz kötött, és az öt év feletti, nem ivartalanított kan kutyák többségét érinti.

A végbél környéki daganatok kialakulása szintén megelőzhető kasztrációval, a már kialakult daganatok esetében az ivartalanítás a daganat eltávolítása mellett a kezelés részét képezi, azonban rosszindulatú daganat esetében ez már nem elegendő a felépüléshez.

 • A kan kutyák ivartalanítását 5-6 hónapos kortól javasolt már elvégezni, rendelőnk javallata szerint itt is érdemes megvárni az ivarérett kort

 

KANDÚR MACSKÁK

 • A kan kutyák esetében felsorolt előnyökön túl, a kandúr macskák esetében az ivartalanítással megelőzhető, hogy a kandúr macska erős szagú vizeletével a lakáson belül és kívül jelölgessen és csökkenthető a kóborlási kedve is

Közismert tény a kandúrok csavargása és verekedési kedve, melynek következtében sokszor súlyos sérülésekkel kerülnek ki és számos betegséget adhatnak át egymásnak, köztük olyanokat is, amik a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlanok (FELV, FIV).

 • Kasztrációval a verekedési kedv is csökken, és így jelentősen redukálódik a megbetegedés lehetősége és a fertőző betegségek terjedése is
 • Ivartalanításuk 5-6 hónapos kortól már ajánlott!

 

Néhány betegség 

 

Az emlődaganatok az öt évesnél idősebb, nem ivartalanított nőstény kutyák leggyakoribb daganatos megbetegedései közé tartoznak, ritkábban macskákon is előfordulhatnak. Az ivartalanítás ténye mellett, annak időpontja és az életkor is jelentősen befolyásolja az emlődaganatok gyakoriságát. Az első tüzelés jelentkezése körüli életkorban elvégzett ivartalanítás bizonyítottan csökkenti az emlődaganatok kockázatát.

 

Heredaganatok, a nem ivartalanított kan kutyáknál.

 

 

 

 

Idősebb állatokban nem ritka a lappangva kifejlődő gennyes méhgyulladás, amely gyógykezelés nélkül halálos kimenetelű. Sajnos az idős, beteg állatok altatása és műtéti megoldása jóval nagyobb kockázattal jár, mint a fiatal korban megelőző céllal elvégzett ivartalanítás. Bár a csekély kockázat és a kedvező sebgyógyulási esély a mielőbbi műtét mellett szól, nem hallgatható el a túl korai ivartalanítás egyik lehetséges késői következménye, a vizeletmegtartási zavar (incontinentia) lehetősége.

 

A petefészek és méh daganatos elváltozásai viszonylag ritkábban előforduló betegségek, melyek ivartalanítással ugyancsak megelőzhetők. A hüvelyelőesés bizonyos fajták laza konstitúciójú egyedeiben a tüzeléshez kapcsolódó állapot, mely legtöbb esetben műtéti beavatkozást igényel.

 

 

Összegezve tehát, a fiatal korban történő ivartalanítással a kutyák és macskák számos komoly szülészeti jellegű betegsége megelőzhető, illetve kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

 

A hormonális viselkedési problémák, a nem kívánt szaporulatok valamint a kóborlások, megelőzése miatt továbbá egészségvédelmi szempontok alapján is javasoljuk az ivartalanítási műtét elvégzését.

 

Források:

www.univet.hu

www.kutyabarat.hu

www.kisallatorvos.hu