Mi a teendőnk, ha kiskutya érkezik a családba?

Mottó: „Ne vásárolj, fogadj örökbe!”

Ha mindenképp fajtatiszta kiskutyát választ társának valaki, a legfontosabb, hogy megbízható tenyésztőtől vásároljon! Fontos, hogy ne támogassuk a szaporítók „munkáját”, akik pár 10 ezer forintért adják el a rendszerint borzalmas körülmények közül származó, sokszor különféle genetikai betegségekkel terhelt kiskutyákat.

Oltási sor:

A kiskutyák:

  • 6 hetes korukban (Parvo vírus elleni)
  • 8 hetes korukban (Parvo vírus, Parainfluenza, Szopornyica, Fertőző májgyulladás + Leptospira elleni)
  • 10 hetesen (Parvo vírus, Parainfluenza, Szopornyica, Fertőző májgyulladás elleni)
  • 12 hetes korukban (Parvo vírus, Parainfluenza, Szopornyica, Fertőző májgyulladás + Leptospira elleni)
  • valamint 14 hetes korukban (Veszettség elleni) kapnak oltásokat

A veszettség oltás beadását megelőzi a kutyus mikrochippel való ellátása, mely általában közvetlen ezen oltás beadása előtt történik.

A kötelező oltási sor beadását követően 5-7 nap múlva már elmehetünk sétálni kedvencünkkel.

  • A veszettség elleni oltást 6 hónap múlva kell ismételni 

A második veszettség elleni oltás előtt 2 héttel érdemes megismételni a kombinált oltást is. Ezen oltásokat követően évente kötelező a veszettség elleni oltást, valamint ajánlott a kombinált oltást is beadatni kutyusunknak, ezzel megkímélve őt több fertőző betegségtől.

Azokat a kutyákat, akik sokat járnak közösségbe (pl. kutya ovi/iskola, panzió) érdemes kennel köhögés elleni vakcinával is ellátni. Ezen fertőzöttséget több kórokozó okozza (Parainfluenza vírus, Adeno vírus-2, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida).

Jellemző tünetei az érdes, száraz köhögés, valamint a savós orrfolyás, hőemelkedés és étvágycsökkenés.

Felnőtt, talált kutya:

Amennyiben nem vagyunk tisztában az oltási előzményekkel, tekintsük úgy, hogy a kutya nem részesült oltásokban eddigi élete során. Megtaláláskor fontos a parazitairtást elvégezni, ezt követően 2 hét karantén után megkaphatja a veszettség elleni oltást, 2 hét múlva a kombinált oltást, majd ezt követően 3 hét múlva a második kombinált oltást. A veszettség elleni védőoltást fél év múlva kell megismételni, valamint a kombinált oltást is ajánlott a második veszettség oltás előtt vagy után 2 héttel megismételni. Ezen oltásokat követően a kutyust évente kötelező beoltani veszettség ellen, valamint ajánlott a kombinált védőoltást is beadatni évente egyszer.

Kiskutya féregtelenítése (bélférgek):

A kölyköknél már 2 hetes korukban el kell kezdeni a féregtelenítést, melyet 8 hetes korukig 2 hetente végzünk. Ezt követően 3 hónapos korukban, majd 3 havonta célszerű a féregtelenítő tabletta beadása.

 

 

Egyéb paraziták elleni védekezés (pl. kullancs, bolha, szúnyog, atka, tüdőféreg):

6-8 hetes korukban már érdemes elkezdeni ellenük a védekezést. A rendelőben különböző készítményekkel és készítmény kombinációkkal állunk a rendelkezésünkre (Nexgard spectra, Bravecto, Simparica, Milprazon, Stronghold, Advocate, Advantix) a különböző parazitás fertőzöttségek megakadályozása céljából. A gazdik igényeinek megfelelő legjobb készítmény kiválasztásában örömmel állunk rendelkezésükre!

Etetés:

Érdemes megkérdeznünk a tenyésztőtől/menhelytől, hogy kiskutyánk milyen táplálékot kapott eddig, hogy pár napig még azt folytassuk otthon is és csak fokozatosan térjünk át az általunk preferált eledelre, így megkímélve kiskutyánkat felesleges gyomor-, és bélrendszeri panaszoktól.

6 hónapos korukig naponta legalább 3-szori étkezés javasolt, 6 hónapos koruktól 1 éves korukig 2-szeri, 1 éves koruk felett pedig elegendő a napi egyszeri etetés. A junior táppal való etetés szükségessége egyedenként változik (függ a velük etetett táptól is). Az életkoruknak megfelelő táp kiválasztása nagyon fontos kedvencünk megfelelő fejlődéshez, így tanácsos erről is egyeztetni állatorvosukkal.

Csontot ne adjunk a kutyánknak, valamint figyeljünk arra, hogy ne rágja szét és nyelje le a játékait, hiszen megakadhatnak az emésztőtraktusban, ezzel gyomormegterhelést/bélelzáródást okozva.

Kozmetika:

Csak az oltási sor beadása után, kb. 15-16 hetes korukban mehetnek először kozmetikába, hiszen előtte fontos a különböző fertőző betegségektől való védettség megszerzése. Otthon már korábban is lehet fürdetni őket, kutyáknak való hidratáló samponnal.

Fogászat:

A kutyák általában 6-8 hónapos korukban váltják a fogazatukat, de ez egyedenként változhat. Különböző rágókák adásával elősegíthetjük a fogváltást és a fogazatuk erősödését, addig is elterelve gondolataikat különböző rosszaságokról. 🙂 

Ivartalanítás:

Fontos, hogy szukák esetében megelőzzük a nem kívánt vemhességet, pyometrát (gennyes méhgyulladást), méhdaganatot és különböző méhelváltozásokat, emlődaganatot és petefészek elváltozásokat, valamint az álvemhességet.

Kanok esetében a heredaganatot, prosztatagyulladást, jóindulatú prosztata megnövekedést valamint prosztatacisztákat.

Optimális időpont megválasztása:

Szukák esetén érdemes megvárni az első tüzelést, mivel a prepubertás korban végzett ivartalanítás esetén növekszik különböző betegségek aránya (pl. juvelnilis vaginitis, dysplasia). Az első tüzelés megvárásával még nem emelkedik jelentős mértékben az emlődaganat kockázata (8%), de a 3. tüzelést követő ivartalanításnak már nincs preventív hatása az emlődaganat kialakulásával kapcsolatban. A tüzelés megkezdésétől kb. 3 hónap múlva érdemes elvégezni az ivartalanítást, mivel ekkor a nemi hormonok termelése nyugalmi szakaszban van, ekkor sokkal kevésbé vérzékenyek az állatok. Kan kutyák esetén 6-8 hónapos korban már elvégezhető az ivartalanítás.

 

Összeállította: dr. Mag Viktória