Mikrosporiasis

Microsporum fonalas gombafajok által okozott bőrgombásodás.

Oszkár esetében a Microsporum Canis okozta a betegséget.

Klinikai tünetek:

  • Legtöbbször lokális, foltokban szőrhiányos területek alakulnak ki
  • Korpázás, pörkösödés is megfigyelhető
  • Előfordulhat hogy az elváltozás kiemelkedik a bőrfelszínről, és sipolyozó nedvedző gyulladásos jellegűvé válik

Generalizált esetek is léteznek.

Oszkár esetében generalizált mikrosporiasisról beszélhetünk.

A mikrosporiasis legtöbbször NEM okoz, vagy csak mérsékelt viszketegséget okoz. Bizonyos esetekben viszont jelen lehet erőteljes viszketegség, ami a gombákra adott allergiás reakció miatt alakul ki.

Oszkár esetében az erőteljes viszketegség hátterében nemcsak ez állhatott, hanem a konkurensen jelen levő BOG (bakterial over grow) szindróma is, mely szintén fokozza a viszketegség érzetét.

A mikrosporiasist a kutyák és macskák más kutyáktól és macskáktól kapják el, valamint a környezetükből is felvehetik.

  • Egészséges immunrendszerű, jó tartási körülmények között élő állatoknál sokszor tünetmentesen, illetve önkorlátozó módon zajlik le a betegség, ami azt jelenti, hogy vagy észre sem vesszük, vagy a diszkrét tünetek 2-3 hónap alatt maguktól elmúlnak.

 

  • Egyes esetekben viszont (legyengült immunstátusz, konkurens betegség okán pl, vagy fiatal állatok esetében, vagy ha az egészséges állat nagyon nagy dózisban találkozik gombaspórával) a kórkép kezelés nélkül egyre súlyosbodó jelleget ölt és elhatalmasodhat.

Oszkár esetében nem tudjuk, hogy korábban átesett e valamiféle parazitás fertőzésen, de az biztos, hogy állapotát a bakterialis túlszaporodás és a telepi körülmények súlyosbították.

A bakteriális túlszaporodás nagyon sokféle háttérbetegség következményeként kialakulhat. Ilyenkor a bőrflóra normál baktériumai túl nagy számban vannak jelen a bőrfelületen, ettől gyulladás alakul ki, de nincs klasszikus bőrgennyesedés. 

Fontos tudni, hogy emberek is elkaphatják az állatoktól a gombát, valamint, hogy nagyon fontos a környezeti fertőtlenítés, mert a gombaspórák nagyon ellenállóak és környezetben hosszan túlélnek.

Gyógykezelés:

  • gomba ellenes szerek alkalmazása
  • enyhe esetekben lokálisan kenőcs 
  • valamint samponos fürdetések formájában
  • súlyos esetekben szájon át tabletta beadás formájában hetekig tartó kezelés szükséges

A beteg állatok elkülönítésére is oda kell figyelni és a környezeti fertőtlenítés szintén nagyon kardinális pontja a terápiának.  

Összeállította: dr. Rózsa- Kovács Gabriella

Néhány kép rendelőnk kis gyógyult betegéről: Oszkárról