Nyuszik gondozása nyáron

A nyári hónapokban minden kedvencre nagyon oda kell figyelni, nehogy napszúrást kapjanak vagy túlhevüljenek. Néhány faj azonban különösen érzékeny a hőségre, ezért fokozott odafigyelést igényelnek, ilyenek nyuszik is. Vastag bundájuk miatt könnyen túlmelegszenek, dehidratálódnak, illetve egyéb egészségügyi problémák is jelentkezhetnek.

 

1. Vedlés és a szőrgolyók

Tavasz végén, nyár elején a nyuszik vedlésen mennek keresztül, elhullatják vastag téli bundájukat, hogy egy vékonyabb nyári szőrzetre cseréljék. A tisztálkodás során nagy mennyiségű szőrt nyelnek le, ami az emésztőrendszerben szőrgolyóvá alakulhat és komoly bélrendszeri problémákat okozhat. A nyuszik a macskákkal ellentétben nem tudják ezeket a szőrlabdákat felöklendezni. Segít, ha a vedlés alatt (hosszúszőrű nyusziknál akár mindennap) szőroldó pasztát adagolunk kedvencünknek. Ezek rosttartalma, a bennük található maláta, növényi olajok segítik a lenyelt szőr ürülését és megakadályozzák azok összeállását. Fontos, hogy nyulak számára készült pasztát használjunk, mert a cica-szőroldók fehérjetartalma túl magas a nyusziknak. Ha nincsen kéznél paszta, akkor vizezett ananászlevet vagy ananászt is kaphatnak, de csak mértékkel a magas cukortartalom miatt!

Fésülgessük rendszeresen a nyuszit, ezzel is segítve a vedlést, és csökkentve a lenyelt szőr mennyiségét. Vannak kifejezetten vedlést segítő, aljszőrzetet ritkító fésűk.

 

2. Tartsuk hűvösben

Nyári hőségben a nyuszik könnyen túlhevülnek, ez főleg a kint tartott példányokat veszélyezteti. Árnyas, hűvös és jó szellőzésű helyen legyen a ketrec. Lakásban szintén kerüljük a napos, fülledt szobát, helyezzük az állatot hűvösebb, akár légkondicionált helységbe. Arra figyeljünk, hogy ne érje huzat!

Behelyezhetünk csempedarabot, nedves rongyot, esetleg rongyba csavart jégakkut/fagyasztott vizes palackot a ketrecbe, ezekkel a nyuszi kedve szerint tudja hűteni magát. Jó megoldás lehet az is, ha letakarhatjuk a ketrec egy részét egy vékony benedvesített ronggyal.

Kapható kisállatok számára hűtőmatrac is, de ezt csak abban az esetben használjuk, ha tudjuk, hogy a nyuszink nem rágcsálja meg.

NE fürdessük őket, mert nem szeretik, sőt akár sokkot is kaphatnak!

Ha azt látjuk, hogy nagyon melegük van, akkor hideg vízzel nedvesíthetjük a fülüket is. A nyulaknak nincsenek verejtékmirigyek így nem tudnak izzadni, fülük dús erezete segít nekik a hőleadásban. A fül nedvesítésénél azonban ügyeljünk arra, hogy a víz ne kerüljön be a nyuszi fülébe, mert gyulladást okozhat, illetve a lógó fülű fajtáknál inkább a fej tetejét, a tarkót nedvesítsük, mert az ő fülük érzékenyebb.

 

3. Utaztatás

Lehetőség szerint napközben, a kánikulában nem utazzunk a nyuszival. Ha mégis muszáj, akkor légkondicionált autóban, vagy a hordozóba helyezett hideg vizes palackkal és hordozóra szerelt itatóval induljunk útnak, és ellenőrizzük többször a nyuszit, figyeljük ne hevüljön túl. Semmiképp ne hagyjuk őket bent az autóban felügyelet nélkül!

Ha ki szoktuk vinni a nyuszinkat sétálni a szabadba, akkor ezt inkább a hűvösebb reggeli vagy esti órákban tegyük, kerüljük a déli hőséget és ne tartózkodjunk hosszú ideig a nyuszival az erős napsütésben, inkább árnyas helyes sétálgassunk.

 

 

4. Elegendő friss folyadék

A melegben a nyuszik szervezete is több folyadékot igényel. Rendszeresen ellenőrizzük az itatókat és naponta többször is cseréljünk vizet!

Kaphatnak lédús zöldséget, gyümölcsöt is. Itt nagyon fontos a mértékletesség! Ha a nyuszink eddig nem kapott nyers zöldeleséget, fokozatosan kis adagokkal szoktassuk hozzá érzékeny gyomrát, ellenkező esetben könnyen puffadás, hasmenés lehet a vége!

 

5. Vegyük észre, ha baj van és azonnal menjünk nyulakhoz értő, egzotikus állatorvoshoz!

Ha a nyuszi hőgutát kapott, általában:

  • bágyadt,
  • gubbaszt,
  • étvágytalan,
  • vagy éppen össze-vissza szaladgál mintha nem tudna magáról.

További tünet lehet még:

  • remegés,
  • dülöngélés,
  • kapkodó légzés-lihegés,
  • nyálzás,
  • de akár eszméletvesztés is.

Ha ilyen tüneteket észlelünk azonnal kezdjük lehűteni a nyuszi testét, ha magánál van próbáljuk itatni és azonnal siessünk állatorvoshoz!

 

/Összeállította: Zombor Katalin/