Kutyák lépdaganata

Milyen klinikai tüneteket vehet észre a gazdi kedvencén?

 

Lépdaganatok esetén az általános tünetektől a hirtelen halálig sajnos bármi előfordulhat.

Akut vérzés esetén, amikor a lépen lévő elváltozás rupturál, az állatok gyengék, letargikusak, a nyálkahártyák színe sokszor sápadt/porcelánfehér a nagy vérveszteség miatt.

Szintén sokszor tapasztalható megnövekedett hasi térfogat a szabad hasűri folyadék, illetve hasi képlet miatt.

Vannak olyan esetek is, ahol nem specifikus tünetek fordulnak elő, mint például étvágycsökkenés, súlycsökkenés, hányás vagy nehezített légzés.

 

Diagnosztika:

Amikor felmerül a lépdaganat gyanúja, elsősorban hasi ultrahang, mellkas és hasi röntgen vizsgálatokat végzünk a daganat és az esetleges áttétek keresése céljából.  Lépen lévő képlet aspirációja (citológiai mintavétel) nagy kockázattal járhat, sokszor fals negatív eredményt ad vérzés miatt, és nagy a szórásveszély is (általában lymphoma stagingnél és szisztémás mastocytosis gyanújánál használatos). A citológiai vizsgálatok előtt a véralvadási faktorok vizsgálata kulcsfontosságú.

Műtét előtt érdemes alap vérlabor és szív ultrahang vizsgálatot is elvégezni a műtéti kockázat minimalizálása érdekében.

Akut életveszély esetén azonban a legfontosabb a mihamarabbi splenectomia (lépeltávolítás), ami Suba esetében is történt.


 

15 éves Páciensünk, Suba esete:

Suba elfekvő állapotban érkezett a Délpesti Állatgyógyászati Központba.

Szájnyálkahártyája és kötőhártyája porcelánfehér volt a hatalmas vérveszteség miatt. Hasürege nagy volt és feszes a hatalmas lép és a hemoabdomen (vérrel telt hasüreg) miatt. A hasi ultrahang és röntgen vizsgálattal rögtön igazolódott, hogy lépdaganattal állunk szemben. A mellkasról készült röntgenfelvételeken szerencsére áttét nem volt igazolható.

A legbiztonságosabb altatás mellett igyekeztünk a műtéti időt minimalizálására.

A műtétből való ébredést követően megkezdtük a vértranszfúziót, hiszen a hatalmas vérveszteség miatt enélkül nem lett volna esélye az életben maradásra. A transzfúziót a donor és Suba vérének keresztpróbája előzte meg. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy biztonsággal megkaphatja, lassú cseppszámon elkezdtük a transzfúziót. Mindeközben oxigénen tartottuk a hypoxiás állapot miatt, amit a hemoglobinkoncentráció hatalmas csökkenése okozott.

A műtét utáni pár nap kritikus volt, állapota hullámzott, majd szerencsére egyre jobban lett.

1 héttel később visszaérkezett a szövettani eredménye, mely szerint egy jóindulatú lépelváltozás mellett kialakuló rosszindulatú daganat is található volt Suba lépén (extramedullaris haematopoesis és marginal zone lymphoma). Ez esetben, áttét hiányában a sima sebészi terápia is elegendő lehet.

A biztonság kedvéért Subára a jövőben szoros onkológiai kontroll vár majd.

Jelenleg állapota kiváló, kedve, étvágya, mozgásigénye olyan, mintha mi sem történt volna. 🙂


 

A kisállatok körében is egyre több a daganatos beteg, ezzel együtt növekszik az igény a korrekt onkológiai ellátásra is. Az esetszám növekedése magyarázható a fertőző betegségek arányának csökkenésével, a várható élettartam növekedésével valamint a diagnosztika fejlődésével is.

A tulajdonosok egyre inkább társállatként gondolnak kedvenceikre, mintsem háziállatként, így a legjobb ellátásra való igényesség nő.

Az állatgyógyászatban a cél a jó életminőség biztosítása a megfelelő terápia alkalmazásával, nem az élettartam minden áron való meghosszabbítása. Fontos, hogy állataikat onkológiában jártas kollégák lássák el a legjobb túlélés és a jó életminőség biztosítása érdekében.

/összeállította: dr. Mag Viktória/