Szőrtüszőatkásság- Demodex

DEMODEX

Kutyák és macskák szőrtüsző atkásságát különböző demodex fajok okozzák. 

Általában nem viszkető, kopaszodással járó kórképek közé sorolható bőrbántalom.

Fontos tudni, hogy szőrtüszőatkák egészséges egyedek szőrtüszőiben és faggyúmirigyeiben  is fellelhetőek, azonban kevés mennyiségben, tüneteket nem okoznak. 

A „fertőződés” születéskor történik az anyaállattól.

Egészséges  egyedekben a túlszaporodás gátolt, azonban ha az immunrendszer valamilyen oknál fogva legyengül (betegségek, nem megfelelő tartás, stb.) az atkák szaporodásnak indulhatnak.

Több szempont szerint tudjuk csoportosíthatjuk ezt a betegséget.

Létezik fiatalkori és felnőttkori, valamint generalizált és lokális megjelenése a szőrtüsző atkásságnak.

 

Diagnosztikája bőrkaparékkal történik, mely során a mikroszkópban könnyen felismerhetőek a hosszúkás alakú atkák. 

Bizonyos fajták esetében, pl. Shar-pei, ahol a bőr nagyon vastag, szövettani vizsgálat alapján tudjuk detektálni az atkákat.

 

Általában nem viszkető bántalom, azonban egyes demodex fajok (demodex gatoi) által történt fertőzés során jelentkezhet vakarózás is, azonban az említett fajta Magyarországon nagyon ritkán fordul elő.

 

Az esetek túlnyomó részében a demodikózissal egy időben, együtt jár egy gennyes bőrgyulladás is, így nemcsak a szőrtüsző atkák elleni szereket kell alkalmazni a terápia során, hanem antibiotikum kúrára is szükség lehet.

A terápia történhet szájon át adott gyógyszerekkel, illetve spot– on készítményekkel is.

A kezelés során fontos, hogy  a megfelelő samponos fürdetések és az immunerősítés nagy részben meggyorsítják  a gyógyulás folyamatát.