Térdkalács ficam

Térdkalács ficam

A térd kisállatainkban az egyik legösszetettebb ízület, köszönhetően annak, hogy két nem összeillő csontvég találkozik benne egymással. Éppen ezért a stabilitása szempontjából rendkívül fontos, hogy az anatómiai képletek a megfelelő pozícióban legyenek és a megfelelő funkciót el tudják látni.

Az ízület egyik legfontosabb elváltozása a térdkalácsficam. Ez a betegség bármely méretű állatban megjelenhet. Általánosságként mondhatjuk ki, hogy kis testű kutyákban a térdkalács a láb belső, míg nagytestűekben a külső oldal felé ugrik ki a helyéről.

Mi okozhatja a térdkalács ficamát?

  • A combnyak, vagy a combcsont nem megfelelő állása szögellése
  • A combcsont bütykének alulfejlettsége
  • Sekély térdkalácsárok
  • A sípcsont tarajénak nem megfelelő helyeződése, vagy a sípcsont görbülete
  • A sípcsont és a combcsont egymáshoz képesti elfordulása
  • A térdkalácsot rögzítő szalagrendszer túl laza

A betegség nem minden esetben okoz fájdalmat. Előfordul, hogy a kutyus csak akkor sántít, amikor a térdkalács elhagyja a normál helyeződését (vagy éppen hogy amikor visszaugrik a helyére). A tünetek éppen ezért változatosak lehetnek. A sántikálástól kezdve a terhelés közbeni lábfelkapáson keresztül a tünetmentességig széles a paletta, éppen ezért szoktunk rutinszerűen szűrővizsgálatot végezni az állatokon. A vizsgálat során pusztán tapintással megállapítható a kórkép, melynek 4 fokozatát különítjük el.

Mentes állat: A térdkalács a helyén van, az erőbehatásra sem mozdítható ki az árkából.

Elsőfokú térdkalácsficam: A térdkalács nyújtott térdnél ficamítható, esetleg az állat visszatérő sántaságot mutat.  A sípcsont elfordulása minimális

Másodfokú térdkalácsficam: A térdkalács gyakran magától elhagyja a normális pozícióját a sípcsont elfordulása akár 30 fokos is lehet. Enyhe elfordulás a combcsonton is megjelenik

Harmadfokú térdkalácsficam: A térkalács állandóan az árkán kívül helyezkedik, de erőbehatásra visszahelyezhető normál pozícióba. A sípcsont elfordulása 30-60 fok között van, a térdkalácsárok sekély. Fokozott elfordulás észlelhető a combcsonton is.

Negyedfokú térdkalácsficam: A térdkalács egyáltalán nem helyezhető vissza a helyére, mind a sípcsont, mind a combcsont jelentősen elfordult, gyakran az izmok kontraktúrájának köszönhetően az ízület nem nyújtható teljesen

Sajnos a betegség, függetlenül attól, hogy nem okoz tüneteket, további ortopédiai eltérések melegágya lehet, mint például a keresztszalag szakadás, vagy a térdízületi OCD (Osteochondritis dissecans). Éppen ezért javasoljuk szinte minden esetben a műtéti korrekciót, amely során a térkalács árkát mélyítjük, a sípcsont taraját odább helyezzük és a szalagrendszert feszítjük meg. Súlyosabb esetben akár a combcsont, vagy a sípcsont elforgatására is szükség lehet.

 

/összeállította: dr. Jandó Tamás/