Térdműtét utáni tájékoztató

Térdműtét

 

Rendelőnkben a térdműtétek közé tartozik a keresztszalag szakadás és a térdkalácsficam.

Mindkét esetben a lágyszöveti feltárás mellett csont és porc korrekció történik, éppen ezért ezeket a fájdalmasabb beavatkozások közé soroljuk.

 

  • Fájdalomcsillapitás

 

Kedvencünk a beavatkozást követően két fajta fájdalomcsillapítót is kap injekciós formában. Éppen ezért a gazdiknak a műtét napján nem szükséges további gyógyszert adnia, azonban, ha otthon úgy veszik észre, hogy kedvencüknek fájdalma van a műtétet követően, 6 órával lehet neki 1 darab tablettát beadni.

Természetesen az ezt követő időszakra 4 napon keresztül biztosítjuk a további fájdalomcsillapítót.

 

  • Kötés

 A kötésnek 3 funkciója van

  • Folyamatos nyomás alatt tartja a végtagot, ami csökkenti az ödéma képződést (24-48 órán át)
  • Korlátozza a láb mozgását, hogy a lágy szöveti képletek és a csontok stabilizálódjanak (48-72 órán át)
  • Biztosítja a seb védelmét, hogy ne fertőződhessen be (minél hosszabban)

A kötést a lehetőségek szerint legalább 3 napig rajta kell tartani a lábon, hogy ezeket a funkciókat ellássa. Azonban, ha esetleg korábban megcsúszik, nem szükséges újra kötözni, ugyanis ezt szakszerűen csak altatásban lehet végezni. A kötés levételét követően szükséges a folyamatos sebvédelem, egészen a varratszedésig (10 nap), nehogy a nyelvével kórokozókat vigyen a sebbe. A sebet az első 3-4 napban lehet minden nap higitott (1-3 arányban) betadinnal kezelni, utána a 10. napig neogranormonnal kenegetni, hogy a hámosodást elősegitsük.

 

 

  • Gyógyulási ütem

 A műtét után a varratszedés 10 nap elteltével történik. Ezek után az első orthopédiai kontroll a beavatkozáshoz viszonyított 1 hónap múlva történik. Ez alatt az időszak alatt számos dologgal elősegíthetjük a gyógyulást, gyorsíthatjuk az ízület regenerációját:

  • Neo K9 – A csont gyógyulását elősegítő tabletta
  • Ízületvédő – A porcok regenerációját és védelmét biztosító táplálék kiegészítő
  • Fizioterápia – A szakember által végzett mozgatás, masszírozás elősegíti a mozgáspálya és a láb használatának gyorsabb fejlődését.

 

Kedvenceink, fájdalomcsillapító nélkül, lábukat olyan ütemben terhelik, amivel bizonyos szintű ’fizioterápiát’ biztosítanak maguknak, azonban előfordul, hogy egy-egy rossz mozdulat után újra fájdalmat élnek át, ez a természetes gyógyulás része. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy abban az esetben forduljanak állatorvoshoz, amennyiben 4 napon belül nem javul a sántítás. Általában ilyenkor nincs komolyabb probléma, de egy kontroll röntgent szoktunk javasolni a biztonság kedvéért.

 

Jelen ismertető állattulajdonosok tájékoztatása céljából készült. Bővebb információért és a részletekért kérjük forduljon állatorvosához!