Bullet- Száraz szem betegség- Keratoconjunctivitis Sicca – KCS

A száraz szem betegség elsősorban szem felszíni megbetegedés, de Bullet esete jó példa arra, hogy kezeletlen esetek komoly szövődmények alakulásához vezethetnek, melyek során már a szem belső struktúrái is érintetté válhatnak.

A szem külső felszínét könnyfilm borítja, amely egy több rétegből álló komplex védőréteg. A különböző rétegek más típusú anyagokból állnak, ezáltal funkciójuk is eltérő. Ha valamelyik réteg nem megfelelő mennyiségben termelődik, úgy fenn áll a száraz szem betegség. Diagnosztizálása egyszerű, schirmer teszttel, valamint könny film felszakadási idő mérésével történik. Előbbi a vizes fázisról, utóbbi az ún. nyálkás fázisról ad információt számunkra.

Bullet esetében a schirmer teszt 5 mm alatt volt a normális 15-25 mm helyett, ezek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a könnyfilm középső, vizes fázisának termelődése volt elégtelen.

Sok esetben nem a vizes fázis, hanem az alatta elhelyezkedő nyálkás fázis a hiányos. Ezt nevezzük minőségi száraz szem betegségnek. Ekkor a shirmer teszt magas vagy normális, viszont a könny film felszakadási idő lerövidül. Ennek az az oka, hogy a hiányos mucin réteg felel azért, hogy a vizes fázist a szem felszínéhez „rögzítse”, tehát hiányában a könny nagyon hamar „lepereg” a szem felszínéről.

Miért olyan fontos a könnyfilm?

A könnyfilmnek igen sokrétű és fontos szerepe van a szem felszín normális működésében. Védi és nedvesen tartja, síkosítja a szaruhártyát, ínhártyát és kötőhártyát. Az esetlegesen szem felszínére kerülő idegen anyagokat kimossa. Tápanyagokat, immunsejteket, oxigént juttat az egyébként vérerek nélküli szaruhártyára. A szaruhártyán lévő egyenetlenségeket kiegyenlíti, mely optikai szempontból fontos.

Sokrétű szerepéből adódik, hogy minőség- vagy mennyiségbeli eltérése a normálistól komoly károkat tud okozni, kezeletlen esetekben pedig szövődmények alakulhatnak ki.

Ilyen káros következmény/szövődmény pl. a fekélyesedés, mely könnyfilm rendellenesség miatt nehezebben képes gyógyulni.

Bullet esetében is ez történt: kialakult egy fekély, mely kezelés hiányában egyre csak mélyült, és generált egy belső szemgyulladást, amely további szövődményekhez vezetett a szem belsejében.

A szemészeti ultrahang vizsgálat során láthatóvá vált, hogy Bullet szemének belsejében a fenn álló gyulladás miatt több helyen letapadások keletkeztek, ennek következtében Bullet pupillája mozgás képtelenné vált.

Az idült száraz szem betegség valamint a fekély helyén képződött heg miatt a szaruhártyája átlátszatlanná vált, így nem látott át rajta, ezáltal kizárólag szaglással tudott tájékozódni.

A száraz szem betegséget tehát nagyon fontos élethosszig kezelni!

Egyes esetekben, amilyen Bullet is, a kezelés egész hamar meghozza eredményét. Sajnos nem mindig ilyen szerencsés a helyzet. Bizonyos esetekben hónapok, valamint többféle szemcsepp kipróbálása válik szükségessé a várt javulás eléréséhez.

 

 

/Összeállította: dr. Rózsa- Kovács Gabriella/