Onkológia konzultáció

A kisállat onkológia a daganatos betegségek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó tudományág az állatorvoslásban.

A betegség korai felismerése és a kezelés mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú, ennél fogva a szűrővizsgálatok rendszeres elvégzése középkorú állatoknál minimum évente, idős állatoknál minimum félévente javasolt.

A szűrővizsgálat az általános betegvizsgálaton túl magában foglal egy vérlabort, hasi-, és amennyiben gyanú van
szívelégtelenségre szívultrahangot, valamint mellkas röntgent is.

A tulajdonos által könnyen észrevehető elváltozások a bőr- és a bőr alatti kötőszövet daganatai, melyek a kutyák összes daganatának körülbelül 1/3-át, a macskák daganatos kórképeinek 1/4-ét teszik ki.

 

 

A konzultáció során a fizikális vizsgálat, anamnézis felvétel, forrásdokumentumok/kórlapok áttekintése, összefoglaló onkológiai vélemény kiadására kerül sor.

 

A betegvizsgálat része lehet többféle képalkotó diagnosztikai vizsgálat (pl. röntgen, ultrahang, endoszkóp, CT, MRI), citológiai, illetve szövettani vizsgálatok.

A kezelés sokféle lehet:

  • a gyógyszeres terápiától
  • a sebészeti beavatkozáson át
  • a kemo-, illetve radioterápiáig

A diagnózis felállításához a kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok elengedhetetlenek. A citológiai mintavétel kevés veszéllyel és minimális fájdalommal jár, mindössze pár percet

vesz igénybe és rövid időn belül ad eredményt (kb. 1 hét).

A mintavétel segítségével, nagy eséllyel megbizonyosodhatunk arról, hogy az elváltozás rossz-, vagy jóindulatú, ezzel is megalapozva a sebészi terápia megtervezését. A sebészi terápia részét képezi az eltávolított elváltozás szövettani vizsgálata is, melynek eredménye meghatározza a sebészi terápia után
választott utókezelés fajtáját is (eredmény 2-3 héten belül, sürgősségi vizsgálattal 1-2 héten belül).

Nekünk a Délpesti Állatgyógyászati Központban alapvető célunk a daganatos kedvencek jó életminőségének biztosítása, a lehető leghosszabb ideig a megfelelő terápia alkalmazásával, nem pedig az élettartam mindenáron történő meghosszabbítása.

Az onkológia konzultációra a páciensek és gazdáik előzetes bejelentkezés alapján időpontra érkeznek. Így a konzultáció ideje alatt lehetőségünk van kizárólag az Ön kedvencére koncentrálni azért, hogy mihamarabb a gyógyulás útjára léphessen.


Onkológia konzultáció- dr. Mag Viktóriával

 

A konzultációhoz előzetes időpont egyeztetés szükséges