Pracli gyógyulása

Pracli 2023. márciusában érkezett rendelőnkbe köhögéssel.

Korábban készült mellkas röntgenen kitágult tüdőartériák, szívultrahangon billentyűelégtelenség látszódott. Fizikai vizsgálatot követően szívféregszűrést végeztünk, melynek eredménye sajnos pozitív lett. A gyorsteszt felnőtt szívféreg, míg a Knott teszt mikrofilaria jelenlétét mutatta ki.

 

 

A gazdikkal átbeszéltük a további kezelési lehetőségeket. Komplex szívféreg kezelést javasoltunk, melyet a tulajdonosok elfogadtak.

A kezelést megkezdtünk, Pracli szervezete jól reagált a gyógyszerekre. Az erős antibiotikum hatására azonban a májenzimek megemelkedtek, ezért a gyógyszer adagját csökkentettük a következő 2 hétre. A komplex szívféreg kezelés része – a szájon át kapott gyógyszeres kezelés mellett – a háromszori immiticid injekciós kezelés, mely hatására a felnőtt szívférgek 100%-a elpusztul. Ezeket az injekciós kezeléseket bódításban végezzük, mert a hátizom egy meghatározott részére kell injektálni a hatóanyagot és a kutyusnak nem szabad mozognia a kezelés alatt az injekció helyi mellékhatásainak minimálisra csökkentése érdekében.

 

 

Az injekciós kezelések hatására elpusztuló férgek trombózis okozhatnak, ezért ebben az időszakban szigorú ketrecnyugalom javasolt. Pracli jól viselte a megpróbáltatásokat, bár az utolsó injekciós kezelés hatására kicsit kedvetlen lett, kevesebbet evett. Néhány hét elteltével Pracli sokkal jobban volt, újra futkározott, ugatott, a köhögése elmúlt.

Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy tanuljon Pracli történetéből. Mivel a szívférgesség egyre gyakoribb megbetegedés már hazánkban is, évente szívféregszűrés javasolt, mely után a gyógyszeres megelőzés kulcsfontosságú.

 

dr. Miller Emese