Kutyák- és macskák eleségallergiája

 

Az utóbbi évek egyik leggyakrabban előforduló bőr problémáinak egyike, mely az eleség valamely összetevőjére adott allergiás válaszreakció miatt alakul ki. Általában a táplálékban lévő fehérjék váltják ki a jellemzően viszketegséggel, egyéb bőrtünetekkel, vagy akár külső hallójárat gyulladásával járó tüneteket. Bizonyos esetben gyomor-, bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak.

 

 • Kutyák leggyakoribb táplálék allergénjei: csirke, tojás, marha, tej    
 • Macskák leggyakoribb táplálék allergénjei: hal, tej, tojás

 

Kutyák és macskák esetében is előfordulhat, hogy egyes alsóbb kategóriás gyári tápok valamely egyéb összetevői (szénhidrátok, adalékanyagok) okozzák az allergiás bőrbetegség kialakulását.

 

Diagnózis és kezelés

Az eleségallergia egyetlen megbízható diagnosztizálási módja, mely gyógykezelése is egyben, a 6-10 héten át tartott ELIMINÁCIÓS monodiéta betartása. Ellentétben a környezeti allergiával, az eleség allergia megállapításánál NEM MŰKÖDNEK MEGBÍZHATÓAN az állatorvosok rendelkezésére álló vértesztek. Másik lényeges különbség, hogy gyógyszeres kezelésre gyakorlatilag nem, vagy nagyon nagy dózisok alkalmazása esetén reagál. Fontos megjegyezni, hogy allergiára hajlamos egyedek esetén az esetek túlnyomó részében nem csak eleségallergiáról beszélhetünk, hanem környezeti allergiáról is. Ennek során a környezetben lévő anyagok (pollenek, házi poratka) váltják ki a kóros reakciót. A tünetek nagyrészt megegyeznek, de a diagnózis és gyógykezelés eltér.

 

Eliminációs diéta lényege: 6-10 héten át olyan fehérjeforrás biztosítása, melyet az állat még soha életében nem evett.  A tünetek múlása MINIMUM HÁROM HÉT után tapasztalható.

Javasolt fehérje források: bárány, nyúl, őz, kecske, kacsa, hal, pulyka, ló, strucc, vaddisznó.

 

Javasolt gyári tápok:

 • EUKANUBA DERMATOSIS FP: hal, krumpli, száraztáp és konzerv kutyáknak,
  EUKANUBA DERMATOSIS LB: bárány, rizs, konzerv macskáknak,
  EUKANUBA Response Formula

 

 • ROYAL CANIN HYPOALLERGENIC hidrolizált szója, száraztáp kutyák és macskák részére, ROYAL CANIN ANALLERGENIC: hidrolizált toll, száraztáp kutyáknak,
  ROYAL CANIN SENSITIVITY CONTROL: kacsa és kapelin, manióka, száraz/konzerv/tasakos táp kutyáknak és macskáknak. (a csirkés nem megfelelő a diétára!)

 

 

 • HILL’S d/d: kacsás, lazacos, vadhúsos száraz és konzervtáp kutya részére (tojásos nem!) Macska részére csak vadhúsos konzerv.
  HILL’S z/d: ultra allergen free: hidrolizált csirkehús és kukorica száraz és konzerv kutyák részére. Macska részére csak konzerv.
  HILL’S LOW ALLERGEN: csak száraztáp kutya és macska részére
 • TROVET LRD: bárány és rizs kutyáknak száraz és konzerv, macskáknak csak száraztáp. TROVET RRD: nyúl és rizs kutya és macska részére, csak száraztáp.
  TROVET DPD: kacsa és krumpli kutyáknak száraztáp.
  TROVET LPD: bárány és krumpli kutyának száraztáp.
  TROVET VPD: vadhús és krumpli kutyáknak száraztáp.
  TROVET RRT JUTALOMFALAT: nyúl és rizs kutyáknak.

 

 

A diéta szigorú és következetes betartása kulcsfontosságú.

Lényeges, hogy ne adjon kedvencének nasit, olyan rágcsákat, melyek nem hypoallergén összetevőkből állnak, hiszen egyetlen jutalomfalat is befolyásolja a kapott eredményt.

A későbbiekben érdemes úgynevezett provokációs diéta/teszt elvégzése is. Ennek során a diétás eleségen tartott tünetmentes állatnak olyan fehérje forrást kínálunk, melyet akkor kapott, mikor a tüneteket észlelték. Az ekkor jelentkező visszaesés egyértelműen mutatja, hogy mely fehérjeforrásra allergiás kedvence.  A provokációs diétát néhány hét különbséggel több fehérjére ki lehet próbálni, hiszen előfordulhat, hogy egy állat több féle fehérjére allergiás.

 

 

Jelen ismertető állattulajdonosok tájékoztatása céljából készült. Bővebb információért és a részletekért, kérjük forduljon állatorvosához. – Délpesti Állatgyógyászati Központ

Mikrosporiasis

Microsporum fonalas gombafajok által okozott bőrgombásodás.

Oszkár esetében a Microsporum Canis okozta a betegséget.

Klinikai tünetek:

 • Legtöbbször lokális, foltokban szőrhiányos területek alakulnak ki
 • Korpázás, pörkösödés is megfigyelhető
 • Előfordulhat hogy az elváltozás kiemelkedik a bőrfelszínről, és sipolyozó nedvedző gyulladásos jellegűvé válik

Generalizált esetek is léteznek.

Oszkár esetében generalizált mikrosporiasisról beszélhetünk.

A mikrosporiasis legtöbbször NEM okoz, vagy csak mérsékelt viszketegséget okoz. Bizonyos esetekben viszont jelen lehet erőteljes viszketegség, ami a gombákra adott allergiás reakció miatt alakul ki.

Oszkár esetében az erőteljes viszketegség hátterében nemcsak ez állhatott, hanem a konkurensen jelen levő BOG (bakterial over grow) szindróma is, mely szintén fokozza a viszketegség érzetét.

A mikrosporiasist a kutyák és macskák más kutyáktól és macskáktól kapják el, valamint a környezetükből is felvehetik.

 • Egészséges immunrendszerű, jó tartási körülmények között élő állatoknál sokszor tünetmentesen, illetve önkorlátozó módon zajlik le a betegség, ami azt jelenti, hogy vagy észre sem vesszük, vagy a diszkrét tünetek 2-3 hónap alatt maguktól elmúlnak.

 

 • Egyes esetekben viszont (legyengült immunstátusz, konkurens betegség okán pl, vagy fiatal állatok esetében, vagy ha az egészséges állat nagyon nagy dózisban találkozik gombaspórával) a kórkép kezelés nélkül egyre súlyosbodó jelleget ölt és elhatalmasodhat.

Oszkár esetében nem tudjuk, hogy korábban átesett e valamiféle parazitás fertőzésen, de az biztos, hogy állapotát a bakterialis túlszaporodás és a telepi körülmények súlyosbították.

A bakteriális túlszaporodás nagyon sokféle háttérbetegség következményeként kialakulhat. Ilyenkor a bőrflóra normál baktériumai túl nagy számban vannak jelen a bőrfelületen, ettől gyulladás alakul ki, de nincs klasszikus bőrgennyesedés. 

Fontos tudni, hogy emberek is elkaphatják az állatoktól a gombát, valamint, hogy nagyon fontos a környezeti fertőtlenítés, mert a gombaspórák nagyon ellenállóak és környezetben hosszan túlélnek.

Gyógykezelés:

 • gomba ellenes szerek alkalmazása
 • enyhe esetekben lokálisan kenőcs 
 • valamint samponos fürdetések formájában
 • súlyos esetekben szájon át tabletta beadás formájában hetekig tartó kezelés szükséges

A beteg állatok elkülönítésére is oda kell figyelni és a környezeti fertőtlenítés szintén nagyon kardinális pontja a terápiának.  

Összeállította: dr. Rózsa- Kovács Gabriella

Néhány kép rendelőnk kis gyógyult betegéről: Oszkárról

 

 

 

Eleséggel kapcsolatos egészségügyi problémák

Viszketegség, folyamatosan visszatérő bélrendszeri panaszok, krónikus fülgyulladás… A tüneti kezelések csak átmeneti gyógyulást hoznak, majd hosszabb-rövidebb idő eltelte után a probléma kezdődik elölről. Ha ismerős a jelenség, akkor lehetséges, hogy kedvencének eleséggel összefüggésbe hozható betegsége van. Ez esetben egy jól összeállított diéta jelentené a tartós megoldást.

Kisállataink körében is nagyon gyakran előfordul, hogy a szervezet kedvezőtlenül reagál a bevitt eleség valamely komponensére. Ilyen probléma többek közt az eleség allergia kiváltotta bőrgyulladás, az eleségre reagáló hasmenés (food responsive enteropathy), vagy az eleségre adott kóros reakció okozta külső hallójárat gyulladás is. (food responsive otitis externa)

TÜNETEK:

 • Bélrendszeri tünetek közé tartoznak a bélsár állagával kapcsolatosan felmerülő problémák, a túl gyakori széklet ürítés, (napi több, mint 4 alkalom nevezhető egyértelműen kórosnak) vagy a rendszeres felfúvódás is.
 • Bőrtüneteket illetően nagyon változatos a megjelenés. Legjellemzőbb a vakarózás, lábvégek nyaldosása, pofa, lágyék-, de egyéb tájékokon megjelenő különféle bőrtünetek is utalhatnak allergiás háttérre.
 • Fülgyulladás esetén a külső hallójáratokban élő normál flóra egészségesre jellemző aránya borul fel, legtöbbször a gombák javára, de előfordulhat más fajta fülgyulladás típus is. A folyamat lehet akár egyoldali.

Mi a megoldás?

Az eliminációs diéta nemcsak a terápiát jelenti, hanem egyfajta diagnosztikai módszer is. Semmilyen vérteszt nem jelent olyan biztos eredményt, mint egy precízen, lelkiismeretesen véghez vitt diéta. A diéta hossza bélrendszeri panaszok esetén mindössze 3-4 hét, míg bőr (és fül) tünetek esetén 8-12 hét.

A diétát kétféleképpen lehet véghez vinni:

 • NOVEL fehérjés etetéssel, vagy
 • Ultrahidrolizált táp etetéssel.

Novel fehérjés etetés azt jelenti, hogy olyan fehérjeforrást választunk kedvencünk számára, amivel szervezete még sosem találkozott. Ezt meg tudjuk valósítani otthon összeállított főzött koszttal vagy hypoallergén gyári táppal is.

Az ultrahidrolizált táp olyan táp, melyekben lévő fehérje lánc nagyon apró darabokra van a gyártás során bontva, így azt már nem ismeri fel a szervezet allergénként.

Hypoallergén jelzővel ellátott eleségek sora kapható kereskedelmekben, de sajnos eliminációra nem mindegyik felel meg, attól, mert rá van írva, hogy hypoallergén. Arról, hogy mely fajta táp alkalmas eliminációra, mindenképp állatorvossal való konzultáció javasolt.

Elimináció idején semmiféle más eleséghez nem juthat kedvencünk! Olyannyira szigorúan kell venni az eredmény érdekében, hogy még az ízesített antiparazitikumokat sem kaphatja az állat!

Természetesen nem jelenti azt, hogy a kedvencünknek egész életében az eliminációra választott eleséget kell ennie, hiszen a diéta végeztével el lehet kezdeni a provokációt, tehát ki kísérletezni, hogy mely fajta eleségre reagál kórosan a szervezet, és mi az amit minden gond nélkül tud fogyasztani.  A provokációt akár 7-14 napon át is lehet csinálni.

Nagyon fontos tényező, hogy minden elimináció előtt ki kell zárni minden fertőző kórokot, ecto és endoparazitózisokat egyaránt, melyek hasonló fent leírt tünetekben nyilvánulhatnak meg. Az állatorvos természetesen sok egyéb tényezőt is figyelembe vesz, miután eliminációs diétára ítéli az adott egyedet.

A diéta minden lépését állatorvosi konzultációs háttérrel érdemes végigvinni, hiszen az eredmény a gondosan és precízen megtervezett diétán múlik.

 

Írta: dr. Rózsa- Kovács Gabriella

Szőrtüszőatkásság- Demodex

DEMODEX

Kutyák és macskák szőrtüsző atkásságát különböző demodex fajok okozzák. 

Általában nem viszkető, kopaszodással járó kórképek közé sorolható bőrbántalom.

Fontos tudni, hogy szőrtüszőatkák egészséges egyedek szőrtüszőiben és faggyúmirigyeiben  is fellelhetőek, azonban kevés mennyiségben, tüneteket nem okoznak. 

A „fertőződés” születéskor történik az anyaállattól.

Egészséges  egyedekben a túlszaporodás gátolt, azonban ha az immunrendszer valamilyen oknál fogva legyengül (betegségek, nem megfelelő tartás, stb.) az atkák szaporodásnak indulhatnak.

Több szempont szerint tudjuk csoportosíthatjuk ezt a betegséget.

Létezik fiatalkori és felnőttkori, valamint generalizált és lokális megjelenése a szőrtüsző atkásságnak.

 

Diagnosztikája bőrkaparékkal történik, mely során a mikroszkópban könnyen felismerhetőek a hosszúkás alakú atkák. 

Bizonyos fajták esetében, pl. Shar-pei, ahol a bőr nagyon vastag, szövettani vizsgálat alapján tudjuk detektálni az atkákat.

 

Általában nem viszkető bántalom, azonban egyes demodex fajok (demodex gatoi) által történt fertőzés során jelentkezhet vakarózás is, azonban az említett fajta Magyarországon nagyon ritkán fordul elő.

 

Az esetek túlnyomó részében a demodikózissal egy időben, együtt jár egy gennyes bőrgyulladás is, így nemcsak a szőrtüsző atkák elleni szereket kell alkalmazni a terápia során, hanem antibiotikum kúrára is szükség lehet.

A terápia történhet szájon át adott gyógyszerekkel, illetve spot– on készítményekkel is.

A kezelés során fontos, hogy  a megfelelő samponos fürdetések és az immunerősítés nagy részben meggyorsítják  a gyógyulás folyamatát.