Agárversenyek

Agárversenyek világa

 

Miről is szól egy agárverseny?

 

Az agarak fajtánként és nemeként futnak, egy ovális alakú, fűvel, vagy homokkal borított, körbe kerített pályán, ahol egy gép egy végtelenített sínen, végtelenített kötélen vagy motoros géppel húz előttük egy „műnyulat”.

Az agaraknak számokkal ellátott, különböző színű takarókban és szájkosárban kell startboxba állniuk, ahonnan kirajtolva időmérés alapján a leggyorsabbak döntőbe jutnak.

Angol agarakon kívül, minden agárfajta 2 időelőfutamot teljesít, és az ott futott időeredmények alapján, a 6 leggyorsabb agár még egy végső, döntő futamot produkál. Az ott elért eredmények alapján alakul ki a végső eredmény, s hirdetnek Bajnokot. 

 

Hogyan is kell felkészülni egy ilyen megmérettetésre?

 

Gyakorlatilag rengeteg munkával. Tudatosan, szigorúan, esőben, szélben, hétvégén, hétközben munka után, minden körülmények között… Komolyan odafigyelve az etetésre, elképesztő összegeket elköltve táplálék kiegészítőkre, vitaminokra, állatorvosra, masszőrre, tanácsadókra.

Napi szintű komoly munka áll a háttérben, megtervezett pihenő napokkal. 

Sokan csak úgy gondolják, hogy ez a vérükben van, és csak szabadjára kell engedni őket egy helyen, ahol kimozogják magukat és kész is.

Sajnos (vagy szerencsére), nem ilyen egyszerű a recept.

Legkiválóbb edzés a tempós séta pórázon, kocogás pórázon, úszás, és kis szabad (pórázmentes) mozgás, ellenőrzött talajon (figyelve a sérülésveszélyre).

 

Whippetet mindenkinek?

 

A whippet alapvetően egy nagyon jó természetű fajta. Tény, hogy dolgozni kell vele, mint minden más fajtájú, alapvetően munkára tenyésztett kutyával. Ha biztosított a napi mozgás, akkor otthon a világ egyik leglustább kutya fajtája, ha teheti, mindig a gazdi közelében van, s ha lehet inkább alszik. A gazdája a mindene.

A whippet igazi társ, mely mindenféle sokszínű tevékenységben partner lehet. Mindenképp olyan gazdiknak ajánlom, akik megfelelően aktívak, imádják a kutyájuk társaságát, s szívesen hordják magukkal mindenhová. Egy whippetnél már csak kettő jobb! J

Versenyeztetni nem muszáj. Lehet, mert imádják, de nem kötelező.

(összeállította: Varga Szilvia)

Kutyás futás- Canicross

Remek közös szórakozás, edzés és versenyzés nyílt terepen, friss levegőn.

A lényeg, hogy ember és kutya együtt teljesítsék a kijelölt távot egy pórázzal összekötve, ami a gazdi derekán és a kutya hámján van rögzítve. 

 A szabályok nem túl bonyolultak, ahogyan a cél sem meglepő: Minél hamarabb teljesíteni a távot s célba érni a futóverseny szabályai szerint, úgy hogy végig a kutya fut elől…

Főbb szabályok:

  • Derékra rögzített max. 2 m hosszú, lehetőleg rugalmas kötél összekötve a kutyus hámjával
  • 1 éves kort betöltött kutyával lehet csak indulni, akiért minden esetben felelősséget kell vállalni, miszerint se állatra se emberre nem támad
  • Kutyának kell elől futnia
  • Kutya nem kerülhet a gazdi mögé, gazdi nem húzhatja Őt, ha mégis akkor az az elsődleges figyelmeztetést követően kizárással járhat

Milyen kutyákkal javasolt futni?

Energikus, aktív, nagy mozgásigényű kutyák edzésben tartására, lefárasztására megfelelő lehet.

  • Vadászkutyák
  • Szánhúzók
  • Juhászkutyák

Mikor:

  • Ősszel- télen

Hőmérséklet ne haladja meg a 15- 20 fokot! (Tilos magasabb hőmérsékleten, hosszú távon futtatni a kutyát, mert a nem tudja megfelelően hűteni magát)  

 

Remek lehetőség a közös mozgásra, versenyzésre és nem utolsó sorban az magas mozgásigényű kutyusok lefárasztására.