Suba- Lépdaganat

15 éves Páciensünk, Suba esete:

 

Suba elfekvő állapotban érkezett a Délpesti Állatgyógyászati Központba.

Szájnyálkahártyája és kötőhártyája porcelánfehér volt a hatalmas vérveszteség miatt. Hasürege nagy volt és feszes a hatalmas lép és a hemoabdomen (vérrel telt hasüreg) miatt. A hasi ultrahang és röntgen vizsgálattal rögtön igazolódott, hogy lépdaganattal állunk szemben. A mellkasról készült röntgenfelvételeken szerencsére áttét nem volt igazolható.

 

A legbiztonságosabb altatás mellett igyekeztünk a műtéti időt minimalizálására.

A műtétből való ébredést követően megkezdtük a vértranszfúziót, hiszen a hatalmas vérveszteség miatt enélkül nem lett volna esélye az életben maradásra. A transzfúziót a donor és Suba vérének keresztpróbája előzte meg. Miután megbizonyosodtunk arról, hogy biztonsággal megkaphatja, lassú cseppszámon elkezdtük a transzfúziót. Mindeközben oxigénen tartottuk a hypoxiás állapot miatt, amit a hemoglobinkoncentráció hatalmas csökkenése okozott.

A műtét utáni pár nap kritikus volt, állapota hullámzott, majd szerencsére egyre jobban lett.

1 héttel később visszaérkezett a szövettani eredménye, mely szerint egy jóindulatú lépelváltozás mellett kialakuló rosszindulatú daganat is található volt Suba lépén (extramedullaris haematopoesis és marginal zone lymphoma). Ez esetben, áttét hiányában a sima sebészi terápia is elegendő lehet.

A biztonság kedvéért Subára a jövőben szoros onkológiai kontroll vár majd.

Jelenleg állapota kiváló, kedve, étvágya, mozgásigénye olyan, mintha mi sem történt volna. 🙂

 

 

Bővebben a lépdaganatról:

Kutyák lépdaganata